Najveći projekt ulaganja u zdravstvo na području Osječko-baranjske županije: Izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema vrijedna 164 milijuna kuna

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak istaknula je danas (ponedjeljak) u Osijeku prilikom obilaska radova na izgradnji nove buduće zgrade Objedinjenoga hitnoga bolničkog prijama (OHBP), kako je riječ o najvećem ulaganju u zdravstvo na području Osijeka i Osječko-baranjske županije u proteklih više od 30 godina. Ukupna vrijednost projekta je 164 milijuna kuna, a od toga je 152 milijuna kuna namijenjeno za samu izgradnju zgrade.

– Vjerujem da će se tim projektom znatno podići kvaliteta usluga osječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC), posebice pri prijamu hitnih bolesnika, kada je potrebno imati primjerenu zdravstvenu skrb i obradu pacijenata. Ovo je prvo ulaganje u razvoj osječkoga KBC-a, znamo da nam je u pripremi i najveći projekt a to je izgradnja nove bolnice – istaknula je ministrica Tramišak dodavši kako je studijsko-tehnička dokumentacija za taj projekt u visokoj fazi izrade, a vrijedna je 35 milijuna kuna.

– Vjerujemo da je ovo početak svega onoga što smo ranije najavljivali, da ćemo zasigurno veću pozornost posvetiti zdravstvenoj skrbi na području Osijeka i Osječko-baranjske županije, krenuti sa velikim ulaganjima a ovih 152 milijuna kuna prvi je korak prema tome – poručila je ministrica Tramišak.

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako radovi na izgradnji nove zgrade OHBP-a teku vrlo dobro bez obzira na puno kišnih dana, a planirani završetak je ožujak 2023. Dodao je kako se osječki KBC 2016. godine suočio s nedostatkom prostora pa se iz tog razloga odlučio na izgradnju kompletno nove zgrade.

– Osnovna je zamisao da se ambulante i dnevne bolnice, koje su trenutačno smještene u neodgovarajućim podrumskim prostorijama, presele u modernu zgradu, koja će omogućiti kvalitetniji razvoj zdravstvenih usluga, odnosno jednodnevne kirurgije što je sada trend u reoganizaciji zdravstvenog sustava kako bi se smanjili akutni kreveti – naglasio je Zubčić.

Gradilište su obišli i osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski dožupan Mato Lukić, koji su najavili nove financijske potpore aktivnostima osječkog KBC-a, koji ne skrbi samo o pacijentima iz te županije, nego i cijele istočne Hrvatske. Tom je prilikom zamjenik župana Mato Lukić istaknuo kako Osječko-baranjska županija unazad četiri godine KBC Osijek pomaže i financira iznosom preko 3 milijuna kuna, te će to nastaviti činiti i dalje.

Ministrica Tramišak sastala se i s Upravom osječkoga Medicinskog fakulteta, a dekan Ivica Mihaljević izvijestio je da na tom fakultetu studira više od tisuću studenata.

-Postali smo jedan od tri fakulteta u Europi, uz Budimpeštu i Pečuh, koji ima studij na njemačkom jeziku, gdje imamo upisana 52 studenta, a iduće godine planiramo upisati novih 60 studenata i nakon njih još 60. To će pridonijeti još većoj izvrsnosti budućih doktora koje mi ovdje nastojimo što kvalitetnije stvoriti i pripremiti za svakodnevnu praksu – rekao je dekan Mihaljević najavivši kako su u pripremi studij farmacije te studij biotehnologije na engleskom jeziku, koji će ostvariti u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content