Održana konferencija „Nasilje nema opravdanja“: Stručnjaci progovorili o podršci, prevenciji i zaštiti od obiteljskog nasilja

U sklopu projekta „Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje“ koji provodi Virovitičko-podravska županija s projektnim partnerom Udrugom S.O.S. Virovitica, danas (utorak) je u Dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica održana konferencija „Nasilje nema opravdanja“.

Okupljene, među kojima su bile i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Melita Sirovica i zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, pozdravila je predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić koja je nešto više rekla i o samom cilju projekta „Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje“, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

– Cilj projekta je unaprjeđenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja u obitelji. Ova konferencija je važna jer o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama, odnosno rodno uvjetovanom nasilju, treba progovarati kako bi šira javnost i stručnjaci koji rade sa ženama žrtvama nasilja dobili nova znanja, jer svakim danom se i standardi povećavaju za unaprjeđenje i zaštitu položaja žrtava nasilja. U sklopu ovog projekta s radom je započela i „sigurna kuća“ u našoj županiji. Mi smo bili jedna od šest županija koja nije imala sklonište i na osnovu ovog projekta ono je otvoreno – istaknula je D. Kolesarić.

IMG_9001

Na temu „Postupanje i ovlasti policije u slučaju obiteljskog nasilja sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji“ govorile su voditeljica službe krim policije Marija Štajdohar i policijska skužbenica za maloljetničku delikvenciju u službi krim policije Martina Veršec iz Policijske uprave Virovitičko-podravske županije. Socijalna radnica Tajana Rastija iz Centra za socijalnu skrb Virovitica govorila je o obiteljsko-pravnoj zaštiti i postupanju Centra za socijalnu skrb sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja. O novim standardima u zaštiti žrtava nasilja u sudskom procesu, odnosno pojedinačnoj procjeni potreba žrtve i pratnje osobe od povjerenja nešto više je rekla viša sudska savjetnica Općinskog suda u Virovitici Jasminka Lovretić, dok je psihologinja Udruge S.O.S. Nives Ivoš okupljenima održala predavanje na temu „Što je važno znati u komunikaciji sa žrtvom nasilja“.

– Uvijek apeliram na širu javnost jer još uvijek u našoj patrijarhalnoj sredini 99 posto ljudi će prije prijaviti buku nastalu zbog glasne muzike u susjedstvu nego kada čuje da netko plače u susjednoj sobi. Važno je da svi mi budemo podržavajući prema žrtvi i da osudimo nasilnika. Jedino tada će se žrtva osjećati sigurno, imat ćemo više prijava i procesuiranja, imat ćemo bolje društvo. Nasilje u obitelji čini ogromnu štetu za budućnost jer djeca se uče takvom ponašanju te će ga sutra prenositi – zaključila je predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content