Josip Miter iz slatinske Udruge “Vretenac” pokazao zavidne vještine u velikom finalu natjecanja “Amorova žlica”

U nedjelju, 5. prosinca u Zagrebu je u dvorani sv. Franje u sklopu Župe i svetišta sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, održano finale 1. nacionalnog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom “Amorova žlica – za društvo jednakosti”.

U finalnom krugu natjecanja sudjelovalo je 13 finalista (osobe s invaliditetom) koji su se natjecali u kategorijama kuhanje, priprema koktela i prezentacija hrane i pića, a stručni žiri ovog finalnog natjecanja činili su: pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, direktorica klastera Hiltonovih hotela u Zagrebu, Josipa Jutt Ferlan te savjetnik Predsjednika RH za vanjsku i europsku politiku, Neven Pelicarić. Osim žirija, natjecanju su prisustvovali mnogi poznati hrvatski chefovi, kao što su lica Masterchefa Melkior Bašić i Damir Tomljanović, ali i poznati hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Hrabrost i svoje vještine u pripremanju koktela pred stručnim žirijem pokazao je i finalist ovog natjecanja Josip Miter, član Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Vretenac”, Slatina koji je natjecanju prisustvovao uz podršku i u pratnji predsjednice Udruge Patricije Karaman i tajnice Ivane Sabolić.

Koktel Fotor

Josipov mentor u ovom krugu natjecanja bio je poznati hrvatski barmen Saša Lovrenščak, koji je svojim znanjem i iskustvom davao potporu Josipu u izradi koktela ‘Božićna priča’ koji se sastojao od viskija, likera od lješnjaka, limuna i soka od jabuke, dekoriran dehidriranom narančom.

-Iako Josip nije odnio pobjedu, za nas je definitivno pobjednik jer ovo nije bio ni malo lak zadatak, a Josip ne samo da je pobijedio samog sebe, nego je zadatak odradio sa smiješkom na licu pri tome pokazujući zavidne vještine koje bi budući poslodavci trebali znati vidjeti i prepoznati – poručili su iz Udruge “Vretenac”.

Ovo hvalevrijedno natjecanje šalje globalnu poruku i ruši predrasude te pokazuje kako i osobe s invaliditetom mogu biti aktivni članovi društva, jer ne samo da na to imaju pravo, nego oni to zaista mogu.

Podsjetimo, “Amorova žlica – za društvo jednakosti” projekt je Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) uz potporu Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Cilj je projekta prezentacija i približavanje sposobnosti osoba s invaliditetom građanstvu i mogućim budućim poslodavcima.

Josipovu izjavu i video prilog s natjecanja “Amorova žlica” možete pogledati OVDJE.

(www.icv.hr, Udruga “Vretenac”)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content