Osječki Gospodarski centar mijenja vizure grada i županije, a ujedno razvija gospodarstvo cijelog istoka Hrvatske

Izrada projektne dokumentacije za Gospodarski centar u Osijeku završena je u cijelosti, a time su stvoreni preduvjeti za izgradnju svih zgrada unutar Centra. Tim povodom danas (utorak) je održana završna konferencija na kojoj su o projektu govorili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i pročelnica Upravnog odjela za investicije i razvojne projekte OBŽ Gabrijela Čurković.

– Izrada projektne dokumentacije za Gospodarski centar je kompleksan i veliki projekt te je bilo potrebno određeno vrijeme za završetak, a projektiranje i osiguravanje sredstava zahtijevaju i puno truda, kojeg u ovom projektu zajednički ulažu Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Danas predstavljamo dokumentaciju, odnosno građevinsku dozvolu za cjelokupni projekt, a nastavak izgradnje slijedi po završetku već započete izgradnje prve faze Gospodarskog centra – rekao je Anušić dodavši kako Gospodarski centar ima ogromnu vrijednost za cijeli istok Hrvatske, a uz Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, ključni je projekt za razvoj županije i grada.

– Zahvaljujem Gradu Osijeku na odličnoj suradnji jer bez njih ne bismo uspjeli završiti ovako složen projekt, projekt koji mijenja vizure, smjer i jačinu gospodarstva Osječko-baranjske županije i grada Osijeka – naglasio je Anušić.

mini IMG 8700
Foto: OBŽ

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kazao je kako je Grad Osijek, kao partner na ovom projektu, darovao zemljište u vrijednosti 26 milijuna kuna, uz još 15 milijuna kuna osiguranih kroz ITU mehanizme.

– Izražavam zadovoljstvo što sve ide svojim tijekom i planiranom dinamikom, a uvjeren sam da će izgradnja Gospodarskog centra potaknuti dobre gospodarske trendove na području grada i županije – istaknuo je Radić podsjetivši kako je nedavno potpisan ugovor s Lesninom vrijedan 15 milijuna eura kojim se jamči otvaranje 100 radnih mjesta, a popunjena je I. zona u Nemetinu te je u pripremi II. Zona.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije i razvojne projekte OBŽ Gabrijela Čurković istaknula je kako je upravo završeni projekt izrade projektne dokumentacije sufinanciran sredstvima Europske unije, a taj posao obavila je tvrtka Sirrah projekt d.o.o. iz Osijeka.

– Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.447.000,00 kuna, s tim da 6.329.950,00 kuna sufinancira Europska unija, 756.525,00 kuna Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a Osječko-baranjska županija 360.325,00 kuna. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek je partner. Projekt je trajao 31 mjesec, odnosno od svibnja 2019. godine do 31. prosinca 2021. godine – rekla je Čurković istaknuvši kako je se Gospodarski centar sastoji od više objekata, a ukupna površina zatvorenog objekta je 73.000 četvornih metara dok je 35.000 otvorenog prostora.

Slika1 1
Foto: OBŽ

Pojasnila je kako će Osječko-baranjska županija i Grad Osijek za nastavak izgradnje Gospodarskog centra osigurati izvore financiranja iz operativnih programa za financijsko razdoblje Europske unije 2021.-2027., kao i ostalih izvora financiranja. Projektantska procijenjena vrijednost izgradnje Gospodarskog centra u cijelosti iznosi 687,50 milijuna kuna, no, kao i projektiranje odvija se fazno te je u srpnju 2021. godine započela izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra. Vrijednost tih radova iznosi 65,5 milijuna kuna, a njihov završetak je planiran za prosinac 2022. godine.

(www.icv.hr, tj)

Slika4
Foto: OBŽ
- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content