“Planinarenje i visokogorstvo u zimskim uvjetima”: Sven Jambrišak kroz zanimljivo predavanje otkrio recept svog uspjeha i sve čari planinarenja

U sklopu manifestacije “Prosinac u gradu”, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, jučer (petak) je član Planinarskog društva “Papuk” iz Virovitice i visokogorske Udruge “Na putu prema gore” iz Zagreba, Sven Jambrišak, održao predavanje pod nazivom “Planinarenje i visokogorstvo u zimskim uvjetima”.

Osim što je pokazao impozantnu opremu, koja je potrebna za uspone na “četiritisučnjake”, nazočne je ostavio bez daha pokazujući zahtjevnost nekih uspona. Na pitanje što ga to nosi prema tim visinama i zašto je spreman ponekad riskirati život, Sven ima spreman odgovor.

-Budući da je cijeli moj život na neki način povezan uz sport, pretpostavljam da želim vidjeti svoje granice i mogućnosti. Naravno da se ponekad prilikom uspona i temperatura ispod nule, uz jak vjetar i kojekakve komplikacije pitam, što mi to treba, ali vjerujte, čim se vratim doma, već počinjem razmišljati o nekom novom vrhu i nekom novom usponu – kaže.

IMG 20211210 1816481

Sven se, među ostalim, čak sedam puta popeo na Triglav, najviši vrh Slovenije od 2.864 metara, dva puta na Grossglockner, najviši vrh Austrije, te na osam vrhova preko četiri tisuće metara u Italiji i Švicarskoj. Za ovakve ture potrebno je puno rada i odricanja, te fizičke i psihičke pripreme. Jer, osim što visokogorca treba poslužiti vremenska prognoza, koju je nužno pratiti, kondicija je nešto oko čega nema kompromisa.

-Moj trening za svaki uspon, prije svega, uključuje redovito trčanje, planinarenje i odlazak u teretanu. Za mene to ne predstavlja preveliki problem, jer je sportski način života zapravo moj uobičajeni način života. Dok moji prijatelji uživaju u ispijanju kave u kafiću, ja uživam u tjelesnoj aktivnosti. Planina je mjesto gdje čovjek može sabrati svoje misli i doista biti u sadašnjem trenutku. Na ovim visinama o kojima govorimo danas, nema mjesta za prošlost i budućnost. To je izazov, kojega zapravo morate prihvatiti – zaključuje Sven.

IMG 20211210 180937

Cilj ovog predavanje bilo je edukativno i preventivno djelovanje za one koji se zimi upućuju na bilo kakvo pohođenje planina. Velika većina nesreća, koja se dešava u planinama je subjektivne prirode, a najbolji put izbjegavanja takvih situacija je dobra priprema i edukacija.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content