U srijedu, 15. prosinca u Čačincima 30. obljetnica oslobođenja podpapučkih sela

U organizaciji Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade u srijedu, 15. prosinca u Čačincima će biti obilježena 30. obljetnica oslobođenja podpapučkih sela od srpskog agresora.

Program će započeti u 16 sati ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Čačinaca, a u 17 sati u sali Iva 2 u Čačincima bit će održan i prigodni skup.

Petnaestog prosinca krenulo je oslobađanje podpapučkih sela, a tih povijesnih ratnih trenutaka prisjetio se ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade pukovnik Goran Sokol.

-Ulaskom u zimske mjesece agresorska vojska je bila primorana prijeći u defanzivu i redefinirati planove prodora prema zapadu. To je hrvatskom vodstvu omogućilo preuzimanje inicijative na bojištu što je na prostoru Bilogore i Papuka rezultiralo pokretanjem prvih ofenzivnih bojevnih djelovanja i akcija pod nazivima ‘Orkan’, ‘Otkos’ i ‘Papuk’. Pod našim pritiskom, neprijatelj odstupa iza sebe ostavljajući izmasakrirane mještane sela, zgarišta, ruševine, minska polja i ostatke naoružanja. Mi smo danas ponosni na sve što smo učinili za našu slobodnu Hrvatsku i zato danas posebno odajemo čast našim suborcima koji su za svetu nam Domovinu položili živote na njen oltar – rekao je Sokol te pozvao sve svoje suborce i sve hrvatske branitelje ovog područja da se priključe obilježavanju ove velike obljetnice.

Generalni pokrovitelj obljetnice je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

(www.icv.hr, vg, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content