Uručene Mirovne nagrade „Krunoslav Sukić“ 2021 za mirotvorstvo, nenasilje i ljudska prava

U organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek u Kulturnom centru Osijek, održana je svečana dodjela nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2021.

Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2021. dodijeljena je Miri Bilopavlović Mirjani za četvrt stoljeća angažirane, pouzdane i uključive mirovne prisutnosti u zaštiti ranjivih skupina, promoviranju kulture mira, različitosti i jednakopravnosti te pravima nacionalnih manjina te Lori Vidović za izuzetan doprinos i osobni pečat zaštiti ljudskih prava za vrijeme mandata pučke pravobraniteljice.

Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2021. dodijeljena su Centru za kulturu dijaloga za kampanju i program „Moje mjesto pod suncem“ za kreativan, osnažujući i povezujući način ublažavanja i rješavanja dječjeg siromaštva, zatim Mirovnom inštitutu iz Ljubljane za 30 godina neprekinutog stvaranja, afirmiranja i prakticiranja mirovne kulture te posthumno Melaniji Mešić za mladalački kreativan, a mudar i ustrajan aktivizam koji je pridonio i koji inspirira i ohrabruje na nove načine borbe za pravednije društvo.

Priznanje za Knjigu godine 2020./2021. dodijeljeno je Ivani Bodrožić za roman „Sinovi, kćeri“ i Elvisu Bošnjaku za roman „Gdje je nestao Kir “. Priznanje Mirotvorna škola 2021. dodijeljeno je učenicima i učiteljima Srednje škole Glina te učenicima i učiteljima I. Gimnazije Zagreb.

Svečanosti su nazočili veleposlanik Kraljevstva Norveške NJ.E. Haakon Blankenborg, veleposlanik Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske NJ.E. Simon Derek Thomas, ambasador Klimatskog pakta Europske unije dr.sc. Nikola Biliškov, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica Pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić i drugi uzvanici.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content