Hvalevrijedan projekt: Stari suhopoljski mlin u budućnosti bi trebao postati Interpretacijsko-edukativni centar tradicijske proizvodnje i muzejske baštine suhopoljskog kraja

Mlin Suhopolje u budućnosti bi trebao postati Interpretacijsko-edukativni centar tradicijske proizvodnje i muzejske baštine suhopoljskog kraja. Idejno konceptualno – arhitektonsko i prostorno uređenje mlina danas (petak) je predstavljeno u Hrvatskom domu u Suhopolju.

Stari i svima dobro poznati suhopoljski mlin svojom atraktivnom i relativno dobro sačuvanom arhitekturom potaknuo je idejnog začetnika ovog projekta Miju Fetta i arhitekta te voditelja projekta Krunoslava Kovača i njegove suradnike, Ivana i Marka Kovača, da mu pronađu novu inovativnu funkciju. Zadržao bi se tako autohtoni izgled mlina uz implementaciju novih sadržaja. Smjernice kojima su se rukovodili izradom projekta temeljene su na Strateškom planu razvoja turizma na području općine Suhopolje iz 2019. godine.

Obnovljeni stari zadružni mlin u Suhopolju trebao bi postati središnji Interpretacijsko-edukativni centar vezan uz baštinu tradicijske proizvodnje žitarica, brašna, kruha i ostalih pekarskih proizvoda. Unutar Centra cilj je ustrojiti stalni interaktivni postav s tematikom mlinarstva i pekarstva, prostore opremiti opremom i uređajima za pečenje kruha i pekarskih proizvoda na tradicionalan način, organizirati različite gastro radionice, izložbe i manifestacije s navedenom tematikom te suvenirnicu i prodaju brendiranih brašna i pekarskih proizvoda.

Kovac

Mlin, koji već više od trideset godina nije u funkciji, u trenutnom je vlasništvu HEP – Plina.

-Ovaj projekt izradili smo sa željom da sadašnji vlasnik, HEP – Plin, daruje bez naknade Općini Suhopolje stari mlin, kako bi u budućnosti napravili posjetiteljski centar koji će biti spoj gospodarstva, kulture i edukacije – rekao je tom prigodom voditelj projekta Krunoslav Kovač.

Osnovna misija projekta je promicanje održivog korištenja kulturne baštine prema tradicijskom poduzetništvu i edukaciji, odnosno: Sačuvati od propadanja industrijsku kulturnu baštinu RH, osnažiti malo poduzetništvo i obrte suhopoljskog kraja, edukacija za tradicijsku proizvodnju mlinarsko-pekarskih proizvoda, muzej materijalne i nematerijalne baštine suhopoljskog kraja, pozitivno utjecati na demografsku perspektivu, poticanje etno-gastro turizma te rad Centra učiniti financijski samoodrživim.

-Iako nemamo vlasništvo nad spomenutom nekretninom koja već više od tridesetak godina nije u funkciji, imamo veliku želju stvoriti prostor koji će zadovoljavati potrebe naše zajednice – dodao je Mijo Fett, inicijator ovog projekta.

Fett

Uz mlin, kao osnovni sadržaj oko kojeg će se događati razgledavanja i edukacija posjetitelja Centra, u novoobnovljenoj zgradi trebali bi se nalaziti: zavičajni muzej, pekara, suhopoljski špeceraj, biljna ljekarna, gostionica i “zajednički” prostori.

Ideja je stvoriti stalni muzejski postav u prostoru suhopoljskog mlina i tako prezentirati materijalnu i nematerijalnu baštinu suhopoljskog kraja. Osim stalnog postava, nalazit će se tu i multifunkcionalni prostori za povremene izložbe, predavanja, radionice, koncerte…

Interijer pekare bit će uređen novonabavljenim funkcionalnim tradicijskim elementima, kao što su krušne peći na drva. U pekari će se pripremati pekarski proizvodi brašnom iz vlastitog mlina i iz kooperacije okolnih privatnih mlinova. Pekara bi kao takva trebala poslužiti za edukaciju i razgledavanje.

IMG 9727

Pozitivni primjeri “malih” tradicijskih trgovina osnažili su ideju o suhopoljskom špeceraju. Unutrašnjost trgovine bit će u tradicijskom stilu s implementacijom suvremenih elemenata.

U sklopu parcele mlina Suhopolje nalazi se i dvorišna trošna zgrada koja se može namijeniti za skladišno gospodarske sadržaje Centra, površine cca 200 m2.

Suhopoljski kraj poznat je po proizvodnji ljekovitog bilja, pa bi se u budućoj biljnoj ljekarni trebali nalaziti pripravci lokalnih OPG-ova.

Mlin u buducnosti

Gostionica će predstavljati lokalne običaje, tradicijsku ponudu, kulturu, regiju i autohtoni dizajn. Kuhinja catering tipa, serviranje jela pretežito iz dospjelih obrta, “omamine kuharice”.

Prezentacija tradicijskog uzgoja povrtlarskih kultura suhopoljskog kraja trebala bi se održavati u dvorištu, čiji bi središnji dio trebao poslužiti kao ‘zona’ zabave s dječjim igralima i paviljonom pogodnim za koncerte.

Uz sve to, cilj je stvoriti Centar koji može funkcionirati energetski potpuno neovisno, a energiju bi trebao dobivati iz vlastite proizvodnje krovnih solarnih panela, površine cca 200 m2.

U sklopu prve faze projekta, u planu je zapošljavanje sedamdeset osoba.

Horvat

Idejom prenamjene starog suhopoljskog mlina u budući Interpretacijsko-edukativni centar tradicijske proizvodnje i muzejske baštine suhopoljskog kraja oduševljen je i načelnik Siniša Horvat.

-Ovo su zapravo inicijalni koraci kako bi na neki način udovoljili vlasnicima ove nekretnine da nam izađu u susret i u konačnici prepuste upravljanje objektom, kako bi u budućnosti mogli ‘udahnuti dušu’ ovom hvalevrijednom projektu jer nam je intencija da takav jedan prekrasan multifunkcionalni objekt zaživi ne samo vikendom, već da služi svrsi svih 365 dana u godini – zaključio je načelnik Horvat.

Prijedlog muzeološke koncepcije budućeg muzeja u Suhopolju izradila je arheologinja Silvija Salajić.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo, privatni arhiv, Ie-centar)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content