Udar na superodlikaše: Najavljena ogromna promjena kod upisa u srednje škole

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja ubuduće će prilikom upisa učenika u srednje škole veću ulogu imati prijemni ispiti. Sve srednje škole koje to žele moći će provoditi prijemne ispite bez posebnih uvjeta, pri čemu se broj bodova iz prijemnog povisuje sa sadašnjih pet na deset bodova. To znači da će učenik koji ima manji broj bodova iz uspjeha u osnovnoj školi moći ‘preskočiti’ superodlikaša, odnosno učenika s prosjekom pet nula ukoliko bolje od njega riješi prijemni ispit.

Prema prijedlogu izmjena Pravilnika o upisu u srednje škole, danas objavljenom na e-savjetovanju, škole će moći provoditi provjere posebnih znanja iz hrvatskoga jezika, matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja, piše Jutarnji.hr.

Ukidaju se posebni uvjeti

Škole su i dosad imale mogućnost provoditi prijemne ispite, što su koristile rijetke, poput zagrebačkog MIOC-a, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, I. gimnazija i Gimnazija Tituša Brezovačkog. Međutim, sada se ukidaju posebni uvjeti za uvođenje prijemnih ispita. Dosad je školama na neki način bilo otežano uvođenje prijemnog zbog kriterija po kojemu su morale dokazati da su u prethodnoj školskoj godini upisale kandidate s bodovima u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova.

Uz to, zahtjev za uvođenje prijemnog škole su morale podnijeti puno ranije no što se sada predviđa, konkretno najkasnije do konca prvog polugodišta za iduću godinu. Sada je taj rok 31. ožujka tekuće godine.

Jedna od novosti u prijedlogu Pravilnika o upisu u srednje škole, jest da se posebni elementi vrednovanja, poput zdravstvenih teškoća, više ne boduju. Dosad su, naime, učenici na zdravstvenu teškoću dobivali jedan bod, a po novome prijedlogu na temelju dokazanih zdravstvenih teškoća učenici bi ostvarivali prednost pri upisu, u slučaju ako su dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice i imaju isti broj bodova.

Veća težina prijemnom ispitu

Prijedlog izmjena Pravilnika Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na e-savjetovanju.

– Savjetovanje je otvoreno 30 dana, a bolja rješenja i primjedbe su dobrodošle. Bit izmjene o prijemnim ispitima jest da se ovim prijedlogom daje veća važnost i težina uspjehu postignutom u prijemnom ispitu – kažu u Ministarstvu.

Ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira PrelogaZlatko Stić objašnjava kako sada veću šansu dobivaju učenici koji su imali manji broj bodova iz ocjena u odnosu na superodlikaše. Dosad, naime, učenik s dobivenih pet bodova na prijemnom i sa 76 bodova iz prethodnog obrazovanja, nije imao šansu pred učenikom koji je imao maksimalan broj bodova iz osnovne.

– Čak i kada su riješili prijemni sa sto posto bodova, a u školi su imali 76, nisu imali šanse preskočiti superodlikaša koji je riješio 20 posto prijemnog ispita. Sada se to mijenja i superodlikaši će se morati dokazati – kaže Stić.

Pitanje je hoće li promjene Pravilnika potaknuti veći broj srednjih škola na uvođenje prijemnih ispita.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content