Crveni nosovi u Virovitici: Saznajte kako možete pomoći primarijusu Dibidusu i njegovim asistenticama da i dalje liječe osmijesima

U sklopu donacijskog programa „Smjehonoše“ Udruga crveni nosovi iz Zagreba obilaze gradove u Hrvatskoj pa su tako posjetili i Viroviticu gdje su građane upoznali s radom i ciljevima Udruge.

– Mi smo ovdje u Virovitici po prvi puta i građanima smo, osim naše misije i rada klaunovadoktora, došli predstaviti i donacijski program Smjehonoše. Do sada djelujemo u sedam gradova, imamo 26 klaunovadoktora, a nekakav cilj prikupljanja donacije je i samo proširenje odnosno lakše planiranje i kontinuirano provođenje svih naših programa. Jer naravno mi bi htjeli da je klaun prisutan svaki dan u svakoj bolnici za svako dijete – kaže nam Tena Gregorić, asistentica na Donacijskom programu Smjehonoše, te sve građane pozvala da posjetite štand u Kauflandu i Park&shopu danas do 18 sati.

20220323 115154

Misija Crvenih nosova klaunovadoktora je uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vratiti ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima osjećaj radosti, sreće i optimizma.

– Crveni nosovi je udruga koja se bavi psihosocijalnom pomoći određenim skupinama. Prvenstveno se koncentriramo na boravke u dječjim bolnicama i na posjete u domove starijih. Pokrivamo bolnice i domove starijih kako unutar samih gradova tako i okolnih mjesta. Jedan posjet u prosjeku traje nešto malo manje od tri sata. Dolazimo uvijek u paru i nakon što se pripremimo sa odjećom koristeći rekvizite i druga pomagala, zajedno sa vještinama koje učimo kroz godine i educirajući se izvodimo mini predstave od nekoliko minuta prolazeći bolničke sobe. Isto to se radi i u domovima za starije i nemoćne, ali naravno program je prilagođen uzrastu. U toj nevolji u kojoj se nađu, želimo im ponuditi barem malo neko olakšanje uz jedan topli osmijeh – objasnio nam je Tomislav Ćurković, klaunodoktor znan pod imenom primarijus Dibidus.

20220323 115216

Udruga crveni nosovi provode niz programa i projekata, a jedan od njih je i projekt „Local Emergency Smile“ gdje odlaze na područja pogođena elementarnim nepogodama i pružaju psiho-socijalnu pomoć na jedinstven način, kroz snagu smijeha i humora.

– Klaunovidoktori crveni nosovi već dugi niz godina imaju projekt koji se zove „Local Emergency Smile“. Dakle on podrazumijeva da ukoliko se dogodi neka elementarna nepogoda mi dolazimo odmah na teren i tim ljudima, kao što je bilo nakon poplave u Glini ili nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, omogućavamo da se bar na trenutak opuste i razvesele. Taj osjećaj kada dođete kod ljudi, kad vi osjetite tu energiju, srdačnost, nešto je posebno. Tako da smo izuzetno počašćeni i zahvalni da imamo priliku razveseliti ljude u teškim situacijama – kaže Tomislav.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

20220323 114930 20220323 112107

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content