Minute za tebe: U kome tražim utjehu i snagu?

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo u našem radijskom programu i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.
Kroz ovaj hod i promišljanje vodi nas fra Marino Kuzminski iz Župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi slušatelji obično smo u ovoj korizmi razmišljali o evanđelju dana. Danas ćemo za promjenu uzeti ulomak iz knjige Izlaska jer govori o možebitnoj aktualnoj temi i za današnje vrijeme.

Situacija je takva da Mojsije i izabrani narod hode pustinjom. Nalaze se kod brda Horeba. Mojsije je pozvan od Boga uzašao na brdo kako bi primio deset zapovijedi, a narod je trebao sačekati u podnožju. Naravno kad narodu pustiš na volju i kad reda nema svašta ljudima padne na pamet. Pogotovo u pustinji gdje nema života, nema hrane, nema vode. U nevolji se taj tren okrenemo onom što mislimo da će biti lakše.

Tako je narod čekajući na Mojsija došao na ideju da naprave tele od rastopljene kovine, da padnu pred njim nice, da mu prinesu žrtve… jer možda će ovaj njihov pokušaj biti lakši za narod od onog što Bog nudi po Mojsiju.

Čitamo dalje da se Bog razgnjevio na prevrtljivost srca onih koje je izveo iz ropstva i onih koje svakodnevno hrani manom i poji vodom. Bolno je Bogu gledati da narod traži kruha preko pogače. Bog uviđa da su ljudi tvrde šije i razmišlja o tome da ih istrijebi.

Mojsije pak moli Boga za smilovanje i poziva se na savez s Abrahamom… Još jednom Bog pokazuje svoju veliku ljubav i blagost i naravno da ne učini ništa zlo. I neće učiniti ništa zlo dok god ima barem jedna poštena duša koja iskreno vapi svome Stvoritelju.

Pitanje danas za tebe i mene je: Kome se klanjam? Kome vapim u nevolji? U kome tražim utjehu i snagu? Imam li zlatno tele (novac ili koju drugu materijalnu stvar u koju polažem svoju sigurnost) ili se uzdam u onog koji nikad u povijesti nije iznevjerio i uvijek pobjeđuje zlo?

(www.icv.hr, foto: pixabay)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content