Minute za tebe: Saslušaj bližnjeg i daj mu priliku

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo kroz naš radijski program i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.

Kroz ovaj hod i promišljanje nas vodi fra Marino Kuzminski iz župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Današnja liturgija pred nas stavlja ulomak Lukina evanđelja (7, 36 -50). U tom Evanđelju Isus gostuje kod farizeja imenom Šimun. Dok su bili kod stola, Isusu je prišla jedna uplakana žena te mu suzama počela kvasiti noge, kosom ih otirati i mazala ih pomašću. Vidjevši to, farizej pomisli da kada bi Isus bio prorok, znao bi tko je i kakva je ta žena; da je grešnica.

I mi smo često puni predrasuda jedni prema drugima, često se upuštamo u ogovaranja drugoga iza leđa i izbjegavamo jedni druge poput ovog farizeja. U mojem mjestu gdje sam odrastao bio je jedan čovjek za kojega sam odmalena slušao da je lopov, da ne valja, da ga se treba kloniti. Kad god nešto nije bilo dobro u mjestu, kad bi nekome nešto nestalo ili bilo oštećeno, taj čovjek je bio krivac.

Bez ikakvoga dokaza svi su ga osuđivali, govorili da je kriv. Kada sam postao fratar, primijetio sam da u svakom gradu i mjestu postoji jedan takav čovjek. Možda i u svakom kvartu ili ulici. Jedan čovjek kojeg smo svi zajedno osudili i on će nam biti kriv za sve, poput ovog farizeja smo koji je osudio ženu.

Gospodin ne želi da se tako ponašamo, da tražimo žrtveno janje koje će nam biti ispušni ventil za sve ono čime smo nezadovoljni u našem životu. Srećom, ovaj čovjek iz mog mjesta dobio je svoju priliku na vrlo jednostavan način. Jedan od mještana konačno je skupio hrabrosti i prišao čovjeku, upitao ga kako je i pružio mu priliku da pošteno radi.

Da ne bude izopćen iz društva, da ne mora biti okrenut kriminalu i lošim djelima. Čovjek je dobio posao, pošteno je mogao zaraditi svoju plaću i uspio se snaći u svome životu.
Vrlo malo je potrebno da one koje osuđujemo vratimo na pravi put, potrebno je prići, pitati ih kako su, saslušati ih i dati im drugu priliku.

Upravo to Isus radi s nama, uvijek ide pred nas, pita kako smo i svaki dan nam daje novu priliku. Stoga – nasljeduj Gospodina!

(www.icv.hr, ilustracija: pixabay)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content