OBŽ nastavlja projekt “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”: Kreditni potencijal povećan na 150 milijuna kuna, a kamatna stopa još niža

Kao izravan doprinos poboljšanju demografskih kretanja i odgovor na potrebe gospodarstva Osječko-baranjska županija pokrenula je u veljači 2019. godine projekt “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”.

Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području županije bez obzira na godine života za kupnju stana ili kuće na području županije.

Projekt se provodi subvencioniranjem kamatne stope od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka, i to prvih deset godina otplate kredita. Najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000 kuna, a ukupni iznos kredita je do milijun kuna. Uz Županiju u subvencioniranju kamata s dodatnim postotnim poenom sudjeluje i 19 jedinica lokalne samouprave te je kamata za krajnje korisnike već od 0,09 posto.

Prvotno osiguran kreditni potencijal od 50 milijuna kuna povećan je na 100 milijuna kuna, te je utrošen u siječnju 2022. godine kada je i privremeno obustavljeno zaprimanje novih zahtjeva. Zahvaljujući tom projektu realizirana je kupovina 263 nekretnine, 133 stana i 130 kuća.

S obzirom na izniman interes građana za kreditima iz tog projekta, Županija je pokrenula inicijativu za ponovnim povećanjem kreditnog potencijala pa je povećan na 150 milijuna kuna. Odrađene su sve potrebne predradnje, potpisani potrebni dodaci sporazuma i ugovora, te je Županija ponovno počela zaprimati kreditne zahtjeve, uz jednu izmjenu – kamatne stope za krajnje korisnike dodatno su snižene i kreću se već od 0,08 posto.

Sve informacije o projektu “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” korisnici mogu dobiti na web stranicama Osječko-baranjske županije (http://www.obz.hr/) ili u Upravnom odjelu za gospodarstvo putem telefona (031) 221 881.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content