Sljedećih dana temperature sličnije onima u veljači nego travnju: Pogledajte vremensku prognozu

“Ožujak luđak. Ako nas ožujak mije, travanj nas bije…” Ožujak polako ispraćamo, a travanj samo što nije stigao. Zavirio sam u klimatološke podatke, koji su više nego zanimljivi te u potpunosti pokazuju prevrtljivost ožujka, ali i travnja.

Najsušniji smo ožujak imali 2012. godine kada je palo 2,6 mm oborine. Najkišovitiji 2013. godine kada je palo 126,3 mm oborine. Višegodišnji prosjek tijekom ožujka je 53 mm oborine.

Od početka ožujka do danas (srijeda) na području Virovitice je palo skromnih 4 mm oborine.

Pred nama je osjetnije pogoršanje vremena, oborine, ali i pad temperature zraka. Tijekom travnja minusi, ali i snijeg nije ništa „novo“.

1. travnja 1955. godine smo imali najnižu temperaturu zraka od -9,1°C. Istog dana, iste godine smo mjerili i najdeblji snježni pokrivač tijekom travnja od početka službenih mjerenja (1951. godine) na području Virovitice od 6 cm.

Travanj je po pitanju oborina ipak malo kišovitiji mjesec u odnosu na ožujak. Prosječno tijekom travnja padne 60,3 mm oborine. Najsušniji smo travanj uz 9,4 mm oborine imali 1974. godine, a najkišovitiji 1973. godine uz 166,7 mm oborine. Tijekom travnja u prosjeku nemamo vrućih dana (30°C), ali 2012. godine smo imali 2 vruća dana. Ujedno smo imali i najvišu temperaturu zraka tijekom 29. travnja 2012. godine kada smo mjerili 30,5°C.

Vremenska prognoza do kraja tjedna

Do kraja tjedna očekujemo nestabilno, promjenjivo i osjetno hladnije vrijeme. Temperature zraka daleko ispod višegodišnjih prosječnih vrijednosti. U dane vikenda će temperature zraka više odgovarati prosječnim dnevnim za drugi dio veljače nego početak travnja.

Obilnije oborine očekujemo u većem dijelu Virovitičko-podravske županije, između 20 i 50 mm oborine, mjestimice i više. U višim predjelima tijekom noći sa subote na nedjelju i tijekom nedjelje ujutro susnježica i snijeg. Gdje koja snježna pahuljica neke ne iznenadi i niže predjele. Na Papuku se povećava vjerojatnost za formiranje tanjeg snježnog pokrivača.

Tijekom nedjelje se povećava vjerojatnost za suho, tmurno, sivo, ali hladno vrijeme. Vjetar sjevernih i sjeveroistočnih smjerova slab do umjeren, na udare i jak. Od četvrtka očekujemo postupan porast tlaka zraka, ali će se i dalje raditi o sniženom ciklonalnom tlaku zraka. Tijekom četvrtka će se tlak zraka spustiti na 991 hPa.

Jutarnje temperature zraka između 0°C tijekom nedjelje i 8°C ili koji stupanj više tijekom četvrtka. Najviše dnevne od 5°C tijekom subote i nedjelje do 13°C ili koji stupanj više tijekom četvrtka.

U tjednu pred nama očekujemo izraženo noćno ohlađivanje, prije zatopljenja koje očekujemo od sredine tjedna. Oborine trenutno nisu u planu. Sunčanih razdoblja u tjednu pred nama neće manjkati.

Najniže temperature zraka očekujemo tijekom ponedjeljka, kada je moguć mraz! Jutarnje bi se temperature zraka tijekom ponedjeljka ponegdje mogle spustiti na -1°C. Pri tlu i koji stupanj niže. Od sredine tjedna tijekom dana „vozimo“ do 15°C. prema vikendu i blizu 20°C. Vjetar u okretanju na južne smjerove.

(www.icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content