U Ministarstvu poljoprivrede održani sastanci s predstavnicima ratarskog i stočarskog sektora

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom, ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić održala jučer (utorak) u Ministarstvu poljoprivrede sastanak s predstavnicima ključnih hrvatskih tvrtki u sektoru ratarstva, a isti dan nastavili su se sektorski dijalozi i s predstavnicima stočarstva te mesne industrije, na kojem su uz ministricu sudjelovali i državni tajnik Zdravko Tušek te ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać. Povod sastanaka je rast cijena gnojiva, energenata i trenutne krize u Ukrajini, koji stvaraju poremećaje u prehrambenim sustavima na cijelom svjetskom tržištu.

Predstavnici proizvođača ratarskog sektora su istaknuli raspoloživost trenutnih zaliha te su se svi poduzetnici složili kako su u ovom trenutku zalihe dostatne i kako nema razloga za brigu oko eventualne nestašice pšenice. Ukrajina je peti najveći svjetski izvoznik pšenice, kao i najveći svjetski izvoznik sjemenskih ulja te su se svi dionici sastanka složili kako nas kao posljedica trenutne krize u Ukrajini očekuje posebno važna i izazovna proljetna sjetva te da je ratarstvo važan faktor u opstojnosti svi ostalih poljoprivrednih proizvodnji. Također, razgovaralo se i o očekivanjima od proljetne, ali i jesenske sjetve, posljedicama rasta cijena plina i mineralnih gnojiva s kojima se susreću.

Također, brojni predstavnici mesne industrije odazvali su se sastanku i pohvalili dosadašnje mjere pomoći resornog Ministarstva, ali su izrazili bojazan zbog niza aktualnih izazova koji se u velikoj mjeri održavaju na sektor stočarstva. Ministrica Vučković je istaknula kako, uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smatra daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo natječajem za ulaganja u reprocentre, a nastavio se ulaganjima u tovilišta te kako je tijekom 2021. godine Hrvatska uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom, a takav rad nastavit će i dalje s ciljem iznalaženja rješenja u ovim specifičnim okolnostima.

U pripremi su programi pomoći za poljoprivrednike i ribare, vrijedni 250 milijuna kuna, a Vlada RH je sredinom veljače predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koji uključuje smanjivanje PDV-a na hranu i na poljoprivredne inpute i to na 5 %. Naime, s postojeće stope od 13 % na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticide – stopa će se spustiti na najnižu stopu PDV-a od 5 %. Dodatno, smanjit će se i stopa PDV-a na maslac i margarin, s trenutnih 25 na 5 %.

(poljoprivreda.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content