Državna završnica u Poreču: Košarkašice virovitičkih ‘Nazora’ među osam najboljih ekipa u Hrvatskoj, košarkaši ‘zapeli’ u skupini

Košarkaške ekipe djevojaka i dječaka Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica ove su se godine kao prvaci Virovitičko-podravske županije plasirale na državnu završnicu koja se od 3. do 5. travnja igra u Poreču.

Na natjecanju sudjeluju 22 ženske i 22 muške ekipe podijeljene u skupine po tri ekipe, a pobjednici skupina ostvaruju plasman u četvrtfinale, odnosno među osam najboljih školskih ekipa u Hrvatskoj.

Prvi su na teren izašli dječaci koji su odigrali dvije utakmice protiv ekipe Osnovne škole iz Siska pod nazivom Ribari i Osnovne škole iz Ivanić Grada pod nazivom Deželić. Upravo ta prva utakmica pokazala se fatalnom za Virovitičane. Nakon izjednačenog prvog poluvremena, u trećoj četvrtini jednostavno je sve stalo. Šut je prestao služiti, a spretni Sisčani su četvrtinu dobili s pomalo nestvarnih 28:2. Tri četvrtine bilo je neizvjesno, no eto nije išlo. Pod dojmom prvog susreta i vidno deprimirani dečki poraženi su i u drugoj utakmici, iako su u obje pokazali zavidno znanje i borbenost.

Djecaci Nazori

Djevojkama je žrijeb dodijelio Karlovčanke i Požežanke. Kako su Virovitičanke u prosjeku među najmlađim djevojkama na turniru, u oba susreta očekivala se borba do posljednje lopte, ali je stvarnost ipak bila nešto drugačija. Odlično odigranom i uvježbanom zonskom obranom jednostavno su iznenadile svoje protivnice. U prvoj utakmici protiv ekipe Osnovne škole iz Karlovca pod nazivom Švarča već nakon prve četvrtine bilo je 17:5, da bi se do poluvremena ta prednost povećala na 33:7. U drugom djelu djevojke su malo prikočile i usporile igru jer ih je uskoro očekivala druga utakmica. Na kraju je bilo velikih 46:23 za Virovitičanke.

Po završetku navedene utakmice, nakon samo 15 minuta započela je utakmica protiv Osnovne škole Dobriša Cesarić iz Požege. Druga utakmica bila je gotovo ‘preslika’ prve. Od samog starta školarke iz virovitičkihNazora’ preuzele su dominaciju na terenu i nakon izjednačene prve četvrtine, u drugoj četvrtini napravile seriju 19:3 te do poluvremena povele 34:13. Do kraja se prednost iz minute u minutu samo povećavala do konačnih 64:22.

Na ovaj način djevojke Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica izborile su četvrtfinale, odnosno plasman među osam najboljih školskih ekipa u Hrvatskoj.

U četvrtfinalu ih je dočekala Osnovna škola Otok Ugljan Preko koja je pobijedila škole iz Zagreba i Varaždina te napravila jedno od ugodnijih iznenađenja ovog natjecanja. Naravno iznenađenje samo na ‘papiru’, jer su uživo to bile djevojke uglavnom osmog razreda znatno više od ekipe iz Virovitice. U utakmici u prosjeku osmašica protiv šestašica djevojke s Ugljana bile su ‘pretvrd zalogaj’ za mlađahne Virovitičanke koje se do posljednje sekunde nisu predavale. Nakon prvog poluvremena djevojke s Ugljana vodile su 15:7 no nakon solidno odigrane treće četvrtine, početkom posljednje četvrtine prednost se počela ‘topiti’ i u jednom trenu pala je na samo ubačaj razlike. Na nesreću po Virovitičanke, suci su protivnicama kroz cijelu utakmicu dopuštali dug boravak u reketu iako se u njemu smije boraviti samo tri sekunde, što je bila dodatna otežavajuća okolnost. Na kraju je semafor pokazao rezultat 30:24 za djevojke s Ugljana, što je ujedno značilo i njihov plasman u polufinale.

Ekipna Nazori

Na kraju treba pohvaliti odličnu organizaciju i smještaj u Poreču, što će sigurno biti motiv i budućim generacijama u želji da se plasiraju na državnu završnicu. Treba naglasiti i brigu i trud nastavnika Kruma Stevanovskog da djeca dođu na ovo natjecanje i ostvare ovaj rezultat, kao i ravnateljici Sanjici Samac na svakodnevnoj brizi i podršci djeci.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content