U cilju povećanja dječje sigurnosti u prometu PU virovitičko-podravska provodi hvalevrijednu akciju

U organizaciji mreže prometnih policija Europe – ROADPOL, ovaj tjedan do nedjelje, 10. travnja, u cijeloj Europi se provodi tjedan pojačanog nadzora sigurnosnog pojasa, a u sklopu toga i nadzor prijevoza djece u vozilima. Sukladno tome, Policijska uprava virovitičko-podravska tijekom ovog tjedna kod predškolskih ustanova provodi preventivne represivne mjere nadzora prijevoza djece u vozilima kako bi se povećala njihova sigurnost u prometu u svojstvu putnika.

– Najviše djece se zapravo prevozi danas i sudjeluje u prometu u svojstvu putnika, pa je i najveće stradavanje djece u tom smislu. Kada pričamo o stradavanju djece, uglavnom su to lakše ozljede, iako ima i slučajeva teškog stradavanja. Tako je prošle godine u Hrvatskoj poginulo dvoje djece u svojstvu putnika. Kada se radi o teško stradaloj djeci u prometnim nesrećama, uglavnom se radi o nepropisnom prijevozu u vozilu – objasnila je policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu PU virovitičko-podravske Anita Relić.

Jedna od lokacija na kojoj se danas (utorak) odvijala ova akcija su i parkirališta ispred i pored Dječjeg vrtića „Cvrčak” Virovitica. Zaustavljanjem automobila roditelja koji su dolazili po svoje mališane u vrtić, policijski službenici su provjeravali postoji li u automobilu dječja autosjedalica i je li je dijete u njoj postavljeno na pravilan i siguran način.

– Nije dovoljno da dijete samo bude smješteno u autosjedalici, već ta autosjedalica mora biti pravilno pričvršćena u vožnji, mora djetetu biti odgovarajuća te i dijete u njoj mora biti pravilno pričvršćeno. Ukoliko se ne koristi na pravilan način, i ona najskuplja sjedalica je nikakva sjedalica – objasnila je Relić.

Koliko su ovakve akcije značajne i zaista doprinose povećanju svijesti o sigurnosti onih najmanjih u prometu, svjedoči i njeno samo provođenje. Dok je većina roditelja vozila djecu u autosjedalicama na propisan način, te su im policijski službenici pomogli tehničkim savjetima o namještanju zaglavlja, učvršćivanju sigurnosnih pojasa sjedalice ili skidanju jakne prije stavljanja djeteta u sjedalicu, u jednom osobnom automobilu na zadnjem sjedalu zatečena je trogodišnjakinja za koju nije postojala autosjedalica i nije niti bila vezana sigurnosnim pojasom. Vozačica automobila je izdvojena iz prometa te je dobila upozorenje.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content