Zavod za javno zdravstvo novim video uratkom obilježava Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

Alkoholizam je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u našoj zemlji, ali i u svijetu. Stoga se 1. travnja svake godine obilježava Svjetski dan borbe protiv alkoholizma kada je i prigoda podsjetiti javnost na opasnosti pijenja i djelovanja alkohola, osobito za mlade.

U Virovitičko-podravskoj županiji u tijeku je i provedba trogodišnjeg preventivnog programa pod nazivom “Kako ne utopiti mladost u alkoholu” koji je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva temeljem provedenog natječajnog postupka. Program se sastoji od niza aktivnosti u zajednici i u odgojno-obrazovnim ustanovama naše županije kojima je temeljni cilj kod mladih osvijestiti rizike pijenja alkohola i osnažiti njihove samozaštitne kapacitete u odupiranju ovom rizičnom i štetnom ponašanju.

Provoditelj programa je Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije u suradnji s partnerima (udruženjima klubova liječenih alkoholičara u Virovitici i Slatini) i suradnicima (odgojno-obrazovnim ustanovama i Policijskom upravom).

Jedna od aktivnosti u programu jest i obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma, a ove godine za tu je prigodu u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije kreiran videospot (videoanimacija) o štetnosti pijenja alkohola, s naglaskom na nepovoljno djelovanje pijenja alkohola na sigurnost sudionika u prometu. Videouradak možete pogledati OVDJE.

Ovaj se videouradak sadržajno i vizualno naslanja na prethodno kreirane publikaciju i plakat pod nazivom “Kako ne utopiti mladost u alkoholu” koji se već koriste u edukaciji mladih o štetnosti pijenja alkohola i prednostima nepijenja.

Program “Kako ne utopiti mladost u alkoholu” temelji se na rezultatima istraživanja koje je tijekom deset školskih godina provedeno u Virovitičko-podravskoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Istraživanje je, između ostaloga, pokazalo i koje stavove o pijenju alkohola i navike pijenja imaju mladi u našoj županiji te je temelj za provedbu preventivnih aktivnosti u našoj županiji.

Također, program “Kako ne utopiti mladost u alkoholu” usklađen je s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te ima visoke standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

(www.icv.hr, sb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content