Frankovka Game OPG-a Matković šampion ocjenjivanja vina u orahovačkoj srednjoj školi

U Srednjoj školi “Stjepan Ivšić” Orahovica u sklopu projektnih dana održano je 6. Ocjenjivanje vina u organizaciji poljoprivrednog aktiva na čelu s profesorima Mirkom Kufnerom i Danijelom Stojkovićem te učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar i cvjećar.

-Ocjenjivanje vina se u someljerstvu dijeli na objektivno (kemijska analiza) i subjektivno, a ovdje smo imali subjektivno odnosno organoleptičko ocjenjivanje vina koje je organizirano u prostorijama poljoprivredne učionice s ukupno 16 ocjenjivača – rekao je u uvodu profesor Mirko Kufner.

Ocjenjivače su predvodili vrhunski enolozi u tročlanom povjerenstvu, Zrinka Vinković -Jergović – (Kutjevo d.d.), Ivana Nemet – direktorica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici te Luka Radiček, enolog PP Orahovica, a treba svakako reći da su vina ocjenjivali vrhunski lokalni proizvođači vina kao što su OPG Patkoš, OPG Jović, OPG Kruljac, Iskrena vina Matković, PP Orahovica i drugi, dok su se u ocjenjivanju okušali i profesori koji su željeli nadograditi znanja i ljubav prema vinima.

Ocjanjivanje vina skola 4

Prije početka ocjenjivanja nazočnima su se obratili ravnatelj škole Zorislav Milković zahvalivši vrhunskim enolozima što su svojim dolaskom i radom uveličali i podigli razinu ovog ocjenjivanja na najvišu moguću. Predsjednica stručnog ocjanjivačkog Povjerenstva Zrinka Vinković – Jergović pojasnila je ocjenjivačima i gostima način ocjenjivanja.

– Ocjenjivanje smo vršili metodom “100 bodova” pri čemu se brojčano ocjenjuje izgled, miris, čistoća, intezitet, trajnost i kvaliteta okusa te opći dojam. Na ovaj način “stolno vino” sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) mora biti ocjenjeno s minimalno 65 bodova, “kvalitetno vino” s minimalno 72 boda, a “vrhunsko vino” s minimalno 82 boda – rekla je Vinković – Jergović.

Ocjanjivanje vina skola 2

Donošenje uzoraka vina na ocjenjivanje bilo je besplatno za sve one željne saznanja, odnosno ocjene stručnjaka, a prikupljeno je ukupno 18 uzoraka vina. Od toga bilo je osam bijelih, tri rose i sedam crnih vina. Moderatori događaja bili su profesori Mirko Kufner i Danijel Stojković koji su s učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar i cvjećar koordinirali uzorke vina te na kraju podijelili priznanja sudionicima ocjenjivačkog povjerenstva. Nakon što su sva vina kušana i ocjenjena, sedam vina dobilo je zlato, deset srebro, dok se jedno vino okitilo broncom. Najboljim vinom proglašena je Frankovka Game Iskrenih vina Matković iz 2012. godine iz Orahovice koji je osvojio zlatno odličje s ocjenom 90,0.

-Reakcije ocjenjivačke komisije na ovaj školski projekt bile su izvanredne, pohvale su stigle i od enologa i od OPG proizvođača te su ovim projektom uspostavljena nova poznanstva i buduće suradnje – zaključio je profesor Mirko Kufner.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content