U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica počelo provođenje projekta “Moj fantastični knjigovnik”

Ovog tjedna počelo je provođenje projekta pod imenom “Moj fantastični knjigovnik”. Riječ je o programu namijenjenom tinejdžerima, a koji za krajnji cilj ima kreiranje jedinstvenog interaktivnog rokovnika, tzv. knjigovnika s motivima iz fantastike.

Provođenje projekta održava se u suradnji sa školama i članovima Kluba mladih “O čitanju i svemu pomalo”. Sudionike čine četiri skupine tinejdžera. Svaka je skupina tijekom ožujka i travnja čitala po jedan roman iz žanra fantastike. Točnije, prvi dio iz serijala svakog od zadanih romana. Riječ je o serijalima Kronike iz Narnije, Harry Potter, Sumrak saga i Gospodar prstenova.

Ovog je tjedna održan ciklus od šest radionica, odnosno susreta. ‘Led je prvo probio’ dio ekipe Kronika iz Narnije, a sljedeći tjedan iste će radionice proći i drugi dio ekipe koji zbog izleta nije mogao biti prisutan ovog tjedna. Sudionici ekipe Kronike iz Narnije, koju čine učenici Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica, knjižnicu su posjetili zajedno sa svojom knjižničarkom Marinom Aragović Švarbić.

Narnija prica

Projekt su vodile knjižničarke Mirjana Kotromanović, Anja Krmpotić i Dajana Horvat. Tijekom prve etape sudionici su razgovarali o pročitanom romanu, povijesti nastanka Kronika iz Narnije, motivima fantastike, njihovom porijeklu i ostalom. Ujedno su tijekom razgovora upoznati s programom i njihovim zadatcima. Tijekom druge etape pogledali su istoimeni film i nakon toga razgovarali o razlikama između knjige i filma te prednostima i nedostacima. Treća etapa odnosila se na praktični dio u kojemu su saznali na koji način kreirati knjigovnik, dobili savjete o besplatnim korisnim web alatima i zajedno s voditeljicama programa počeli davati prijedloge o sadržaju budućeg Knjigovnika.

Sudionici na sljedećim trima susretima bili su učenici Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić Virovitica, a u knjižnicu ih je pratila njihova knjižničarka Marta Sabolić. Njihov je zadatak bio tijekom ožujka pročitati prvi dio iz serijala o Harryju Potteru. Kao i kod prethodne skupine, dočekale su ih voditeljice programa Mirjana, Anja i Dajana. Prilikom prve etape razgovarali su o najpopularnijem mladom čarobnjaku, stvaralaštvu J. K. Rowling, u drugoj se etapi također gledao film. Sudionici su se složili da kada je riječ filmovima o Harryju Potteru, ne može se reći da su lošiji od knjige. U trećoj etapi već su nastala idejna rješenja o stranicama knjigovnika pa bi se tako naprimjer na jednoj od njih našao motiv naočala mladog čarobnjaka. U jedan okvir zapisivao bi se stvarni svijet, a u drugi onakav kakav ga onaj koji piše zamišlja.

Narnija web alati

Na sljedećim susretima sastat će se ekipe Sumrak sage i Gospodara prstenova. Nakon svih fantastičnih susreta Fanatastični knjigovnik interaktivnog sadržaja sigurno će biti fantastičan.

Ovaj projekt djelomično je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

(www.knjiznicavirovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content