U Virovitici održan koncert “Harmonikaški orkestar u mom gradu” u sklopu projekta VIVU

U sklopu projekta VIVU, koji provode glazbene škole iz Vinkovaca, Vukovara i Virovitice, a na Svjetski dan glazbe, jučer (utorak), na šetnici ispred virovitičke Gimnazije Petra Preradovića održan je koncert “Harmonikaški orkestar u mom gradu”. Osim Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, u projektu sudjeluju i Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci te Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića Vukovar.

Svrha ovog projekta je prezentacija objedinjenih orkestara glazbenih škola te popularizacija harmonike kao klasičnog instrumenta, a svoje zadovoljstvo koncertom nije krio ravnatelj virovitičke Glazbene škole Jan Vlašimsky Damir Mihaljević.

– Drago mi je što ove godine projekt završavamo u Virovitici u kojoj smo i počeli prije četiri godine. Ovo je 10. jubilarni koncert VIVU projekta koji se odvija četiri godine, zahvaljujući našim dirigentima Beatrici Šušak, Blanki Brlić i Trajku Iljovskom. Na virovitičkom koncertu sudjelovalo je 100 glazbenika koji su pripremili evegreen hitove iz 1980-ih godina izvođača poput ABBA, Queen i Michaela Jacksona, između ostalih – rekao je D. Mihaljević.

Mnoštvo posjetitelja, među kojima su bili i ravnatelji glazbenih škola te dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković, pozdravio je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

– Svi mi imamo nekakav talent u životu. Nekad smo toga svjesni, a nekad ne. Najgora je stvar kad taj talent ne razvijemo. Upravo naša Glazbena škola, kao i sve u Hrvatskoj, radi jednu najbolju priču što upravo toj djeci koja imaju talent za glazbu daju ono najbolje. Oni sa svojim radom i vježbanjem stvaraju melodije i čuda, kao i osjećaj. Glazba izaziva emocije. Nemamo ovdje more, ali imamo zelenilo i ravnicu, a gdje god da svirate ako vas glazba pogodi u srce, svejedno vam je gdje ste, važno je da se dobro osjećate – rekao je I. Kirin.

Veliki pljesak i ovacije publike izazvao je i jedan mladi član orkestra, Karlo, koji je s publikom podijelio svoje dojmove ljepote i moći glazbe koje je doživio krajem svibnja u Poreču, koji je bio domaćin 4. po redu projekta VIVU.

– Ja nisam svirao s njima u orkestru, svirao sam s drugim orkestrom. Oni su se okupili i kada su počeli svirati, ta glazba je doprijela u srca svih koji su bili tamo, svirali ili ne. Bilo je jako emotivno jer njihovo sviranje i zajednički napredak, to je bilo nevjerojatno. Neki misle da za glazbu ne treba puno truda, ali to nije tako. Da bi glazba ispala lijepa, treba puno uloženih osjećaja i emocija. Hvala vam – Karlove emotivne riječi izazvale su veliki pljesak.

Koncert mješovitog orkestra, u čijim glazbenim izvedbama je svesrdno uživala virovitička publika, održan je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, te domaćina Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content