Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića i Likovni klub Duga gostovali u općini Preko povodom obilježavanja 5. Dana Petra Preradovića

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića i Likovni klub Duga proteklog vikenda gostovali su u općini Preko povodom obilježavanja 5. Dana Petra Preradovića. Drugu godinu suradnje obilježili su izložbom 25 pitomačkih umjetnika koji su prikazali Petrov rodni kraj.

Nastavak je to suradnje POU Dom na žalu i Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, koja je počela prošle godine snimanjem promotivnog videa “Preradović i Pavica” – uprizorenja dijela života Petra Preradovića koji je proveo u Zadru i u Malom Lukoranu u ljetnikovcu obitelji De Ponte.

O radu Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, rodnome mjestu najvećega pjesnika hrvatskoga romantizma, govorio je voditelj Srećko Mijatović, a o likovnom izričaju pitomačkih umjetnika naivni slikar Stjepan Ivanec, jedan od važnijih predstavnika Hlebinske škole slikarstva.

-Iako živimo u različitom podneblju, vežu nas kultura i ljubav prema umjetnosti, a najviše riječi koje nam je u naslijeđe ostavio veliki pjesnik Petar Preradović. One su i danas, nakon gotovo 180 godina od prvog objavljivanja budnice “Zora puca, bit će dana”, žive i svjedoče o duhu hrvatskoga naroda – istaknuo je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

U programu otvorenja sudjelovao je KUD Sv. Ante iz Lukorana, dok je Udruga žena Luzor iz Preka posjetitelje je počastila fritama.

Izložbu, koja se može razgledati do21. srpnja, organizirali su POU Dom na žalu, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića Grabrovnica, Centar za kulturu Drago Britvić Pitomača, Općina Preko i Općina Pitomača.

-Posjetili smo i Mali Lukoran gdje se nalazi ljetnikovac obitelji de Ponte, mozaik klupa Petra i Pavice, Petrova bista i Petrov park. Ovim putem, još jednom, zahvaljujemo POU Dom na žalu i Općini Preko – kažu iz Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

(preradovic.eu, nasiskolji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content