Matica slovačka Zokov Gaj i ove godine tradicionalnom manifestacijom očuvala stare običaje Hrvata-Slavonaca i Slovaka ovoga kraja

Matica slovačka Zokov Gaj, jedna od najmanjih u Hrvatskoj, i dalje živi i diše punim plućima te neumorno čuva i od zaborava otkida stare narodne običaje Hrvata-Slavonaca i Slovaka ovog kraja. Tako su i ove godine organizirali tradicionalnu manifestaciju ”16. susret Slovaka i prijatelja – Žetvene svečanosti”.

Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom Saveza za nacionalne manjine RH, ureda za iseljene Slovake Bratislava, Virovitičko-podravske županije, Općine Zdenci i Saveza Slovaka Našice, a nazočili su joj dožupan VPŽ Igor Pavković, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, načelnik općine Zborov na Bistricu, mjesta iz kojeg su došli Slovaci u Zokov Gaj, Juraj Hlavatý, tajnica Saveza Slovaka RH Branka Baksa te Kulturno društvo Zborovski Heligonkari iz Zborov na Biotricu, Matice slovačke iz Osijeka, Jurjevca i Miljevaca te KUD Zdenac iz Zdenaca. Svi nazočni na početku su manifestacije pošli u polje, prikazati stari običaj košenja žita, kosama i srpovima.

– Tradicija žetve ili košnje žita Slovaka u Zokovom Gaju je usko povezana s običajima u staroj Slavoniji, zapravo mogu reći da je sve to identično. Dakle muški kosci dolaze u polje, kosama kose žito, a za njima idu žene sa srpovima i skupljaju pokošeno žito u granice. Lijepo je bilo prisjetiti se starih, dobrih vremena i svi smo doista uživali uz tradicionalne slovačke pjesme naših gostiju, posebno harmonikaša iz Zborov na Bistricu– kaže kosac i član Matice slovačke Zokov Gaj Stevo Hulak.

A uz dva kosca domaće Matice, u košnju su se uspješno uključili dožupan Pavković te načelnici Durmić i Hlavaty. Nakon žetve valjalo se okrijepiti pa su domaćice u polju pripremile tradicionalni objed, a potom se krenulo u dvorište Matice domaćina na svečani program. Uoči kulturno-umjetničkog programa obratili su se domaćini i gosti, a prva među njima sve je pozdravila predsjednica Matice Slovačke Zokov Gaj Vesna Kunštek.

– Mi smo mali, skromni i nema nas puno, ali trudimo se. Ne znam doista što bih rekla, srce mi je puno, presretna sam što smo sve ovo uspjeli organizirati i pripremiti. Hvala svim sponzorima i donatorima koji su nam pomogli, posebno Županiji, Općini Zdenci i Savezu Slovaka RH te svima koji ste došli i uveličali ovu našu svečanost– rekla je Kunštek, a potom se obratio načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić.

-Drago mi je da se ovo organizira i što smo se ove godine uspjeli okupiti u malo većem broju. Jako mi je drago da je među nama jako puno djece i mladih koji mogu vidjeti kako se nekada živjelo i radilo, a posebno sam sretan što je ova mala Matica u Zokovom Gaju spojila dvije općine, našu i slovačku i što smo postali pravi prijatelji i gajit ćemo to prijateljstvo dok god budemo mogli– rekao je Durmić.

Načelnik općine Zborov na Bistricu Juraj Hlavaty također je izrazio zadovoljstvo prijateljstvom dvaju općina za što je posebno pohvalio, nažalost, sada preminulog, a dugogodišnjeg predsjednika Matice Zokov Gaj Nikolu Čiša za kojeg je i zatražio odavanje počasti šutnjom.

– Lijepo je danas biti ovdje u Zokom Gaju, mjestu gdje su naši Slovaci davno prije tražeći kruh i bolji život pronašli sreću. Presretan sam što se i dalje čuvaju običaji Slovaka i što se družimo s vama, a naravno velika je sreća što smo se zbližili i sprijateljili s općinom Zdenci kolegom Tomislavom. Ovo je prijateljstvo sada neraskidivo, siguran sam kako ćemo se još godinama družiti i kod vas i kod nas jer Slovaci i Hrvati su slični, sličnog mentaliteta i života. Hvala vam na prelijepoj dobrodošlici– rekao je Hlavaty. Žetvene svečanosti otvorio je dožupan Igor Pavković.

– Pozdravljam vas u ime župana Igora Androvića i naše Županije, a moram reći da sam oduševljen kako je jedna mala Matica napravila ovako velike stvari, spojila općine i države, stvorila nova prijateljstva. Sve je manje stanovništva u ovim krajevima, ali pozivam vas u ovoj Matici da pronađete još dodatne atome snage da nastavite svim vrijednom radom jer slušam danas načelnika iz Slovačke, ne znam slovački, ali ga razumijem i on mene sada i to puno govori i znači. Hvala vam što čuvate ove stare običaje i mogu vam samo čestitati na svemu– rekao je Pavković, a potom su nastupila sva društva domaći i gosti dok su najveći pljesak pokupili upravo harmonikaši i pjevači iz Slovačke.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content