Održana završna konferencija projekta “Mobilnost za samostalnost”

Danas je u GDCK Virovitica održana završna konferencija projekta “Mobilnost za samostalnost” i predstavljanje Priručnika o razvoju socijalnih usluga u zajednici. Projekt je odobren u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I” u iznosu od 1.447.964,37 kuna, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je započeo s provedbom 20. srpnja 2020. godine, trajat će do 19. srpnja 2022. godine, a usmjeren je na unaprjeđenje kvalitete života socijalno ugroženih, starijih i nemoćnih osoba te osoba oboljelih od Alzheimera i drugih demencija.

Aktivnosti predviđene projektom usmjerene su na pružanje prijevoza i pratnje starijim i nemoćnim osobama s navršenih 65 godina i više, koje se nalaze na udaljenim područjima na kojima djeluje GDCK Virovitica, organiziranje Dnevnog boravka za starije osobe u općini Suhopolje, pružanje psihosocijalne podrške i usluge pratnje i prijevoza osobama oboljelim od Alzheimerove demencije i drugih demencija.

1 1Projektna aktivnost prijevoza i pratnje starijim i nemoćnim osobama usmjerena je na prijevoz ciljane skupine projekta do zdravstvenih, socijalnih i drugih ustanova. Za potrebe obavljanja ove aktivnosti, sredstvima u okviru projekta osigurano je kombi vozilo i osobni automobil, a kako bi se prijevoz i pratnja odvijali što kvalitetnije i brže, zaposleno je četiri vozačice/njegovateljice.

Projektnim prijedlogom zadani pokazatelj za ovu aktivnost bio je 200 starijih osoba koji će koristiti prijevoz, a do sada je uslugu prijevoza koristilo 426 starijih osoba više od 4 000 puta te je prijeđeno preko 150.000 kilometara.

U svrhu osnaživanja i socijalne inkluzije starijih osoba u zajednici, otvoren je Dnevni boravak za starije osobe u Suhopolju. U okviru ove projektne aktivnosti zaposlen je voditelj Dnevnog boravka koji organizira dnevne aktivnosti za ciljanu skupinu. Osim kreativnih radionica, sportsko – rekreacijskih aktivnosti itd., u cilju zaštite i informiranja starih i nemoćnih osoba, u Dnevnom boravku održano je i deset stručnih predavanja iz područja psihologije, prava i zdravstvene zaštite. Do sada je u ovoj aktivnosti sudjelovalo 37 korisnika.

4Usluge pratiteljice oboljelih od Alzheimera i drugih demencija do sada je koristilo ukupno 29 korisnika, dok je trenutno 18 korisnika aktivno. U sklopu projekta, zaposlena pratiteljica oboljelih od Alzheimera i drugih demencija završila je edukaciju kako bi stekla osnove komunikacije i odnosa sa ili prema osobama oboljelim od Alzheimera ili drugih demencija i osnove pravilnog postupanja u različitim situacijama. Održano je i javno izlaganje na temu “Ophođenje i ponašanje prema osobama oboljelim od Alzheimera i drugih demencija” za članove obitelji oboljelih i širu javnost.

U cilju poboljšanja rada u području izvaninstitucionalnih usluga, nositelj projekta GDCK Virovitica i predstavnici GDCK Daruvar, Križevci i Valpovo održali su dvije iskustvene radionice na temelju kojih je nastala Radna bilježnica za djelatnike u području pružanja socijalnih usluga, a koja je javno predstavljena stručnjacima koji rade u području pružanja socijalnih usluga i članovima obitelji korisnika projekta.

Osim Radne bilježnice izrađen je i Priručnik o razvoju socijalnih usluga u zajednici koji je i predstavljen na završnoj konferenciji projekta. U cilju osnaživanja rada u području socijalnih usluga, šest osoba sudjelovalo je u osposobljavanju kroz predavanje/edukaciju te se jedna osoba educirala za rad na području pružanja socijalnih usluga.

Održivost projekta je osigurana sredstvima grada Virovitice i općina Gradina, Lukač, Pitomača, Suhopolje i Špišić Bukovica do konca prosinca 2022. godine, a ukoliko se pojavi natječaj iz poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici”, GDCK Virovitica će se svakako prijaviti na natječaj.

(www.icv.hr, GDCK)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content