U tijeku žetva pšenice: Radovi su u punom jeku i na OPG-u Kaselj iz Podgorja

Prije nekoliko dana započela je žetva pšenice, a prema dostupnim podacima u Hrvatskoj je pod tom kulturom zasijano 160.000 hektara. Poljoprivrednici strahuju da će se sušno razdoblje odraziti na ukupan prinos ozimih žitarica pa tako i pšenice. To nam je potvrdio i djelatnik Uprave za stručnu podršku i razvoj poljoprivrede VPŽ, Ministarstva poljoprivrede RH Siniša Hrgović.

– Žetva pšenica je tek započela, tako da se za sada ništa ne može pouzdano tvrditi, ali izvjesno je da će zbog suše koja je pratila rast i razvoj ove biljke u proteklih nekoliko mjeseci, utjecati na ukupan prinos koji će po sadašnjim procjenama biti za 10 – 15 posto manji nego je bio prošle godine. Cijena ječma je sa 2,05 lipa, dok cijena pšenice još nije decidirana, a li trebala bi se kretati oko 2,20 kuna – napomenuo je Siniša Hrgović.

Tim tragom posjetili smo vlasnika OPG Kaselj iz Podgorja Mladena Kaselja kojeg smo zatekli, a gdje drugdje nego na polju u Podgorju gdje su bili on i Miroslav Stipanić koji je upravljao kombajnom.

MG 0093

– Vrućina i suša izgleda da je obilježje ovog dijela godine. Dobro je što ne pada kiša sada kada se obavlja žetva, ali će pretjerana ovogodišnja suša umanjiti i moje prinose. Sada ne mogu točno govoriti koliko će to biti, ali zasigurno 10 – 15 posto manje nego je bilo prošle godine. Tada sam s ukupnih 24 hektara, od kojih je većina u zakupu poljoprivrednog zemljišta, požnjeo oko 216 tona ove žitarice. Iako je tlo na kojem sadim pšenicu odlično za uzgoj ove kulture, zbog već spomenute suše odraziti će se i na moj prinos, iako se nadam da će kvaliteta ove biljke biti dobra kao inače – rekao je Mladen, koji osim pšenice koju uzgaja već dva desetljeća, još sadi i kamilicu i kukuruz. Na njegovom OPG-u radi i njegova supruga te troje djece, a kooperant je tvrtke RWA.

– Zadovoljan sam sa suradnjom i korektnošću ove tvrtke prema svojim kooperantima, a što se tiče uzgoja pšenice, generalno mislim da je otkupna cijena od 2,20 kuna za premium klasu preniska, jer troškovi proizvodnje su se znatno povećali. Većinu sam repromaterijala kupio ranije po cijeni iz prošle godine, ali onaj tko to nije učinio i tom dodavši urod koji će svima biti manji, teško će se moći nositi s tim – rekao nam je Mladen Kaselj. 

(www.icv.hr, bs; foto: M. Rođak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content