OPĆINA ČAĐAVICA: Zvonimirovčani proslavili 100. rođendan mjesta

Zvonimirovac, naselje u općini Čađavica jučer (subota) je pod pokroviteljstvom Općine Čađavica proslavilo 100. rođendan, odnosno obljetnicu osnutka sela Adolfovac koje je kasnije preimenovano u Zvonimirovac. Početak obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona na mjesnom groblju u Čađavici uz centralni križ i na posljednja počivališta prerano preminulim mladim Zvonimirovčanima Marku Loborecu, Tomici Slunjskom, Dragecu Vidačeku i Ivanu Lackoviću. Molitvu je kod križa predvodio čađavački župnik vlč. Stjepan Vuk.

Obilježavanje se nastavilo svetom misom u crkvi sv. Roka u Zvonimirovcu, nakon koje je KUD “Podravina” Čađavica ispred crkve imalo svoj nastup. Centralni događaj obilježavanja 100. obljetnice Zvonimirovca bio je u velikom šatoru gdje se okupio velik broj Zvonimirovčana, onih koji i dalje žive u mjestu i onih raseljenih po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu, a koji su došli uveličati ovaj događaj.

Na samom početku voditeljica Mihaela Feldi upoznala je nazočne s povijesti mjesta, pa se tako moglo čuti da je Zvonimirovac prvobitno nosio ime Adolfovac.

Godine 1922., Hrvatska poljodjelska banka raspisala je proglas po Hrvatskom Zagorju da je u Slavoniji na rasprodaju pustara Adolfovac, koju su zvali i ”Žutija”. Mještane Zagorja ta je vijest zainteresirala te su neki došli pogledati tu lokaciju. Na tom prostoru su zatekli lijepo uređenu pustaru s puno gospodarskih i stambenih objekata. Centar sela krasio je raskošan dvorac, koji je upravitelju služio za stanovanje, a ujedno i sadržavao poslovne prostorije. Došljaci iz Zagorja prepoznali su mogućnost ugodnog življenja te su spontano počeli naseljavati selo. Bile su to većinom brojne i siromašne obitelji u potrazi za boljim životom. Selo se širilo u tri ulice, koje su nazvane po porijeklu doseljenika iz zagorskih krajeva.

Selo Zvonimirovac povezano je s okolnom asfaltnom cestom, izgrađen je novi most za Suhu Mlaku, selo je priključeno na električnu i telefonsku mrežu te ima gradsku vodu i plin. Poljoprivrednici, odnosno OPG-ovci, raspolažu sa suvremenom mehanizacijom, educirani su u primjeni novih sorti poljoprivrednih kultura i korištenju zaštitnih sredstava. Danas selo broji jako mali broj stanovnika, ali Zvonimirovčani koji su iselili često ga posjećuju. Zvonimirovac je selo koje oduvijek ima ono nešto posebno, ima srce i dušu. To je selo koje se nikada ne zaboravlja, već trajno ostaje zapečaćeno u srcima predaka, a ostat će i u srcima potomaka.

Nazočne su potom pozdravili i dobrodošlicu im poželjeli predstavnici Organizacijskog odbora proslave 100. Zvonimirovca, a obratili su se i predsjednik Općinskog vijeća Općine Čađavica Josip Piskać te dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.

– Poštovane Zvonimirovčanke, poštovani Zvonimirovčani i svi vi koji imate bilo kakve veze s naseljem Zvonimirovac, svima vama u ime Općinskog vijeća i u ime načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića želim sretan stoti rođendan – rekao je, između ostalog, Josip Piskać te opravdao odsustvo načelnika Rončevića i zaželio dobrodošlicu dožupanu Mariju Klementu.

– Poštovane mještanke i mještani naselja Zvonimirovac ja vas sve najsrdačnije pozdravljam u ime župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i u svoje osobno ime, zahvaljujem se na pozivu što mogu nazočiti ovoj velikoj obljetnici te vam čestitati stoti rođendan. Čuli smo od predsjednika Općinskog vijeća Općine Čađavica Josipa Piskaća o planovima za budućnost vašeg mjesta, a ja vam mogu obećati da ćete Županiju uvijek imati kao partnera da se ti planovi i ostvare. Svi zajedno moramo raditi na boljitku ovog, ali i svih mjesta naše županije kako bi stvorili uvjete za bolji život svih stanovnika. Neka sve vas čuva vaš nebeski zaštitnik sv. Rok – rekao je Marijo Klement.

Poslije prigodnih govora uručene su zahvalnice onima koji su doprinijeli razvoju mjesta Zvonimirovac u proteklom razdoblju. Zahvalnice je uručio predsjednik Organizacijskog odbora Vjekoslav Vukovski, a dobili su ih Stjepan Novoselec, DVD Zvonimirovac, VZO Čađavica, Općinsko vijeće Općine Čađavica, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević i Danijel Novosel.

U sklopu obilježavanja ove velike obljetnice održan je i Memorijalni turnir u malom nogometu naziva ”Slunjski, Loborec, Vidaček, Lacković”. Prvo mjesto osvojila je ekipa Miljevaca, drugo mjesto pripalo je prvoj ekipi domaćina, a treći su bili nogometaši iz Čađavice. Na turniru su još nastupile ekipe: Osijek Zavičajni klub, Zvonimirovac 2, Čađavački Lug, Donje Bazije i Zavičajni klub Zagreb. Zahvalnice sponzorima, te pehare najuspješnijim ekipama je uručio predsjednik Općinskog vijeća Općine Čađavica Josip Piskać, također Zvonimirovčanin. Cijeli turnir, koji je potrajao do kasnih večernjih sati, sudili su Goran Loparac i Mato Grgurić. (adf; Foto: D. Fišli, Organizacijski odbor)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content