Otvaranje najveće drvene vinske bačve na svijetu: Erdutska graševina pretočit će se u 100 tisuća butelja

Velika bačva Erdutskih vinograda najveća je vinska bačva na svijetu u upotrebi. Kapacitet joj je 75.000 litara zapremnine što je, slikovitije prikazano, 100.000 butelja vina.

Bačva se jednom godišnje prazni i opet puni graševinom, a taj vinski događaj ove će se godine održati u četvrtak 11. kolovoza u 12 sati.

Inače bačva je izrađena 1900. godine, a izradila ju je tvornica DIK Đurđenovac. Dužina joj je šest metara, a promjer pet metara te je za izradu bila potrebna skoro cijela slavonska šuma odnosno 109 stabala hrasta. Bačva je uvijek puna i u njoj leži Erdutska graševina. Drvorez na bačvi dodan je 10 godina kasnije, a za izradu je zaslužan slavonski kipar Mato Tijardović i njegova likovna kolonija. Simboli hrvatskog pletera, Posljednje večere, tradicionalnih radova u vinogradima i slavlja nakon radova, prikazani na drvorezu, pričaju priču o važnosti vinogradarstva i vina za ovaj kraj, a i Hrvatsku općenito.

Velika bačva simbol je vinarije Erdutskih vinograda, jedne od najvećih hrvatskih vinarija koja baštini tradiciju vinarstva u Erdutu od izgradnje Starog podruma 1730. godine. Vinarija je orijentirana na kontinuirana ulaganja u vlastite vinograde, idealno pozicionirane uz Dunav te u kvalitetu proizvodnje vina.

Asortiman obuhvaća bijele i crne sorte vina, prepoznate na tržištu pod markom Vina Erdut, od kojih je najvažnija sorta graševina. Od bijelih sorti uz graševinu tu su i traminac, chardonnay, pinot sivi i rajnski rizling, a od crnih: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka, pinot crni i zweigelt. Kapacitet podruma je šest milijuna litara. U nadzemnom dijelu podruma nalaze se tankovi od inoxa u kojima se njeguju bijela vina, dok su u podzemnom dijelu hrastove bačve za dozrijevanje uglavnom crnih vina.

Dodajmo još kako je cijela priča započela 1730. kada je barun Johann Baptista Maximilian Zuana izgradio Stari podrum koji je najstariji vinski podrum u Erdutu. Ta godina se smatra početkom vinogradarske tradicije vinarije odnosno tvrtke Erdutski vinogradi d.o.o., a i početkom razvoja vinogradarstva u cjelokupnom vinogorju.

(www.icv.hr, tj, foto: Erdutski vinogradi d.o.o.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content