Može biti opasno: Ovo su stvari koje ne smiju ni blizu mikrovalne pećnice

Rijetki su trenuci u kojima imamo vremena pripremiti obrok, sjesti za stol i uživati u njemu. Tu uskače najbolji prijatelj u pripremi brzih obroka – mikrovalna pećnica koja nam služi kao spas u zadnji čas kad trebamo podgrijati obrok i uštedjeti dragocjeno vrijeme.

Iako je ovaj kućanski uređaj jako koristan, znamo da unutra ne smijemo staviti određene materijale. Primjerice metali, stiropor ili plastika, nikako ne pripadaju u mikrovalnu pećnicu jer bismo ju tako mogli uništiti, ili napraviti požar – prenosi zadovoljna.hr

Kako bismo izbjegli pogreške koje bi nas mogle koštati mikrovalne pećnice, napravili smo popis stvari koje nikako ne smiju ići u mikrovalnu pećnicu.

Aluminijska folija

Unutrašnjost mikrovalne pećnice funkcionira poput ogledala. Metal koji se nalazi unutar pećnice, reflektira radiovalove, koji emitiraju elektromagnetsku energiju, zagrijavajući predmet koji ste stavili unutra. Kad aluminijsku foliju stavite u mikrovalnu pećnicu, valovi se odbijaju od predmet, uzrokujući brzo gorenje i paljenje aluminijske folije.

Drugi metali

Bilo da se radi o aluminijskoj foliji, žlici, vilici ili nožu, tanjurima i šalicama sa srebrnim ili zlatnim ukrasima pravilo je isto – ne stavljajte ih u mikrovalnu pećnicu.

Metal tijekom podgrijavanja ili kuhanja u mikrovalnoj pećnici trenutno će izazvati iskre te može zapaliti hranu i ambalažu i naštetiti pećnici.

Papirnate vrećice

Priprema kokica u mikrovalnoj je brza i praktična. No papirnata vrećica u kojoj su pakirane, iako nalikuje na običnu, nije niti slična. Naime, obične papirnate vrećice poput onih u kojima kupujemo pekarske proizvode ili namirnice je napravljena od papira koji je tretiran kemikalijama i ljepilom.

Tijekom zagrijavanja, kemikalije isparavaju te mogu biti toksične. Isto tako, papir se tijekom dužeg podgrijavanja može zapaliti.

Ulje

Podgrijavanje čistog ulja može biti vrlo opasno za vašu mikrovalnu pećnicu. Naime, ona funkcionira na principu slanja elektromagnetskih valova kroz čestice vode, koje tada počinju vibrirati te se zagrijavaju.

Ulje ne sadrži nikakve čestice vode te ga je zbog toga nemoguće zagrijat, a mikrovalna se može pokvariti. S druge strane, maslac sadrži određenu količinu vode pa je njega vrlo lako rastopiti.

Ljute papričice

Ako ljute papričice stavite u mikrovalnu pećnicu, mogli biste svoje oči dovesti u ozbiljne probleme. Ljute papričice mogu iskriti i izazvati požar, a kemikalije koje ispuštaju mogu izazvati gušenje od „ljutog zraka“ i opekline u očima, slične onima koje možemo dobiti od suzavca.

Stiropor

Ovaj materijal je teško biorazgradiv, a kod zagrijavanja se pjena može otopiti i završiti u našoj hrani. Također, ako je hrana koja se nalazi u stiroporu jako vruća, mogla bi probiti dno i završiti po cijeloj mikrovalnoj pećnici, a ekstra posao čišćenja baš i nije poželjan. Osim što se može zapaliti, ova kutija može ispustiti kemikalije u wok, kojega onda možemo baciti.

Posude s azijskom hranom

Tko još ne voli azijske specijalitete? Kad naručimo ukusni wok, dobijemo ga baš kao u filmovima, u simpatičnim kartonskim kutijama koje su jako praktične. Ako obilnu porciju woka želimo podgrijati u mikrovalnoj, trebali bismo hranu ipak prebaciti u neku drugu posudu,

Ništa

Želite li sačuvati vašu mikrovalnu pećnicu, ne palite je ako je prazna. Iako zvuči banalno, no samo jedan stisak tipke može pokvariti pećnicu.

(zadovoljna.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content