Obilježena 27. obljetnica oslobađanja Jajca i odana počast osmorici poginulih pripadnika 81. gardijske bojne Kumovi

U Jajcu je jučer (utorak) obilježena 27. godišnjica Vojno-redarstvene operacije Maestral. To je bila prva važnija operacija združenih snaga HV-a i HVO-a u zapadnoj BiH, u kojoj su oslobođeni veći prostori zapadne Bosne, uključujući brojne gradove. Značajan obol u operaciji Maestral, pa tako i u oslobađanju Jajca, dali su i pripadnici 81. gardijske bojne „Kumovi“ pod zapovjedništvom tada brigadira, a sada generala Renata Romića.

Nažalost osam bojovnika te slavne bojne u akciji oslobađanja Jajca je poginulo. Ivica Sreš, Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović u kraljevskom gradu ostavili su najviše što su imali, svoj život.

Poginulim hrabrim vitezovima, pripadnicima 81. gardijske bojne spomenik su 1998. podigle udruge roditelja i udovica poginulih branitelja i od tada ga članovi udruge redovito posjećuju i održavaju uspomene na njih, a zbog svojih zasluga u oslobađanju grada zapovjednik bojne slavnih „Kumova“ Renato Romić i zapovjednik satnije Josip Đakić proglašeni su počasnim građanima Jajca. Sporazum o suradnji Grada Virovitice i Općine Jajce potpisan je 13. rujna 2012. godine , a od tad je dugogodišnje prijateljstvo ova dva grada i verificirano.

Tim povodom udruga HVIDRA Virovitica u suradnji s Gradom Viroviticom svake godine organizira put u Jajce, na koji odlaze rodbina poginulih branitelja, njihovi kolege, pripadnici 81. gardijske bojne, predstavnici braniteljskih udruga, s predstavnicima lokalne samouprave i ostalim našim sugrađanima.

Obilježavanje obljetnice započelo je na spomen obilježju kod hidroelektrane nedaleko Jajca, prvoj žrtvi rata u Jajcu, Franji Ladanu Panceru koji je poginuo 8. travnja 1992. u operaciji kodnog naziva Vrbas 92.

Nakon toga svi nazočni uputili su se k spomen obilježju poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne kraj Plivskog jezera.

Počast hrabrim vitezovima tamo su odali njihova rodbina, suborci i prijatelji, a također i predstavnici državnog vrha BiH, Grada Jajca te hrvatskog državnog vrha na čelu s izaslanikom Hrvatskog sabora, saborskim zastupnikom, predsjednikom HVIDRA-e RH, te sudionikom bitke, zapovjednikom satnije 81. gardijske bojne Josipom Đakićem, izaslanikom Vlade RH, državnim tajnikom Špirom Janovićem.

U ime Grada Virovitice počast je odalo izaslanstvo na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom sa suradnicima te predstavnici braniteljskih udruga u Virovitici.

– Sjećanja na 13. rujan 1995. još su uvijek sviježa, a zasigurno će takva biti i dalje dokle god smo živi – rekao nam je tim povodom Josip Đakić;

– Dolazimo ovamo kao živi svjedoci ovih važnih zbivanja u gradu Jajcu, ali i u drugim dijelovima BiH u kojima je 81. bojna dala veliki obol. Napomenut ću da je operacija Maestral nastavljena i dalje a završila je u Mrkonjić Gradu i u konačnici na Maloj Manjači gdje su hrvatske snage imale mogućnost i priliku da osvoje i samu Banja Luku što je zaustavljeno zbog tadašnjih određenih svjetskih okolnosti i koje su inicirale daljnji tempo događaja. Smatram da se 13. rujna svake godine dostojno obilježava te da će se to činiti i nadalje, u spomen na naše poginule bojovnike, ali i na izuzetan uspjeh i hrabrost pripadnika 81. gardijske bojne u BiH – rekao je Josip Đakić.

Ponos što su virovitičani bili jedni od najhrabrijih i najuspješnijih bojovnika u BiH tom prigodom iskazao je i gradonačelnik Ivica Kirin.

– U Jajcu se okupilo nekoliko tisuća ljudi, a između njih i veliki broj mladih što je obećavajući pokazatelj da se istina o ratu i pobjednicima neće zaboraviti. Virovitički bojovnici svoju su hrabrost pokazali i u Virovitici i VPŽ, ali i na drugim ratištima diljem Hrvatske i BiH. Operacija Maestral u kojoj su sudjelovali naši Kumovi jedan je od dokaza tome, a obol koji su dali zlatnim je slovima upisan u noviju povijest naše Virovitice – rekao je Ivica Kirin.

U žestini operacije Maestral mnogo je pripadnika i ranjeno, a jedan od njih je i pripadnik diverzantske grupe 81. gardijske bojne Milan Đuradin – Miki koji svake godine 13. rujna dolazi na ovo obilježavanje.

– Tog 13. rujna 1995. „zaradio“ sam devet gelera bombe u lijevu stranu tijela, no strašnije od toga je što su tog dana poginuli neki moji kolege, prijatelji i suborci. Rane mogu nekako zacijeliti, ali sjećanja na njih nikako. Jajce nikada za mene neće biti turističko središte, nego grad u kojemu su moji prijatelji dali život, a svi mi ostali dio sebe – rekao nam je Milan Đuradin.

Željko Teri obnašao je dužnost dozapovjednika za političku djelatnost u 1. satniji 81. gardijske bojne, a kao i neki drugi njegovi suborci iz bojne i on je bio ranjen, no Jajce je na sreću prošao bez ozljeda.

– Tog 13. rujna oslobodili smo grad Jajce, a noć proveli u „Elektro Bosni“, da bi drugi dan bili dislocirani u selo Majdan u smjeru Mrkonjić Grada. Tada je na ovom dijelu BiH živio i katoličko, kao i muslimansko i pravoslavno civilno stanovništvo i oko toga nije bilo većih problema. Dužnost nam je bila osigurati Jajce te nastaviti svoje djelovanje u Mrkonjić gradu što smo i učinili – rekao je Željko Teri.

Pripadnik 81. gardijske bojne Josip Osvaldić dobro se sjeća Jajca, tog 13. rujna 1995.

– Jajce je bilo u ruševinama, a mrtvi su ležali po ulicama. Te scene nikad mi neće izblijediti, kao ni sjećanje na uspješnu pobjedu nad četnicima koji su nakon našeg ulaska u Jajce bježali „glavom bez obzira“ – rekao nam je tadašnji zastavnik 81. gardijske Josip Osvaldić.

Svečanost obilježavanja oslobađanja grada Jajca nastavljena je kasnije na središnjem trgu u Jajcu na kojoj je nazočio i predsjednik RH Zoran Milanović.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content