DANI OPĆINE MIKLEUŠ Ovogodišnja proslava započela tradicionalnom, 6. smotrom folklora “Pjesmom i plesom u jesen”

Općina Mikleuš, u povodu blagdana sv. Terezije Avilske i Dana općine, i ove je godine pripremila višednevni bogat program.

Jedna od manifestacija je i smotra folklora koja je jučer (nedjelja) po 6. puta održana pod nazivom “Pjesmom i plesom u jesen”. Tim povodom, Kulturno-umjetničko društvo Mikleuš pripremilo je poseban spektakl pod ravnanjem mentora, prof. Đure Bega, a pod pokroviteljstvom Općine Mikleuš.

Smotra je održana u sportskoj dvorani OŠ Mikleuš gdje su domaćini zajedno sa svojim gostima pokazali da je jesen zaista najljepša u Slavoniji. Boje, okuse i mirise jeseni začinili su slavonskom pjesmom i plesom, a uz Tamburaški sastav Zlatne Strune i Ceciliju, koji su potom nastupili u velikom šatoru na betonskom igralištu škole, bila je to jedna nezaboravna večer puna smijeha i veselja.

IMG_7183_Fotor

Na svoj raskoši koju su pripremili članovi KUD-u Mikleuš zahvalio se načelnik općine Robert Grabar te najavio daljnju suradnju i potporu Općine pri organizaciji ove, sada već tradicionalne manifestacije. Isto tako, načelnik se zahvalio uvaženim gostima, svim posjetiteljima i gostujućim KUD-ovima koji su svojim dolaskom uveličali smotru folklora u Mikleušu te svim mještanima čestitao Dan općine i blagdan svete Terezije Avilske.

Smotru je također pohvalila i čestitala domaćinima na organizaciji saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković koja je tom prigodom istaknula kako uvijek bude toplo u srcu kada se nađemo u društvu dragih ljudi i dragih prijatelja, osobito u društvu folkloraša te zaželjela da u tom ozračju protekne i ovogodišnja smotra folklora u Mikleušu. Zahvalila se KUD-u Mikleuš, kao i svim gostujućim KUD-ovima, što s ljubavlju čuvaju našu baštinu i hrvatsku tradiciju kao i sve ono što su nam naši preci ostavili da bismo imali vlastiti identitet.

– Drago mi je što čuvate ono što je narodno ruho, što je narodna baština, a to je baština nas kao naroda i zaista vam hvala od srca na tome – istaknula je saborska zastupnica Vesna Bedeković koja se niz godina kao folklorašica i sama bavila istraživanjem narodne baštine te se često susretala sa zapisima dr. Vinka Žganeca, etnologa, etnomuzikologa i čovjeka koji je marljivo tijekom svog života skupljao narodnu baštinu, te se poslužila njegovim riječima otvarajući 6. smotru folklora “Pjesmom i plesom u jesen” u Mikleušu: “Neiscrpiva je dubina hrvatske narodne duše iz koje izvire istina koja se ne može nadmudriti, iz koje izvire dobrota koja se ne može naplatiti, iz koje izvire ljepota koje se ne možeš zasititi!”.

IMG_7184_Fotor

Ovu raskošnu jesensku rapsodiju otvorili su najmlađi članovi KUD-a Mikleuš koji djeluje već punih šest godina kroz tri sekcije: dječju, plesnu i tamburašku. Ove je godine KUD Mikleuš zabilježio veliki broj gostovanja na različitim smotrama folklora od kojih posebno izdvajaju svoj nastup u Sarajevu, kao i onaj gdje su nastupili sa sto tamburaša u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Nakon svoje dječje sekcije koja je izvela koreografiju “Igra kolo nek se vije”, folkloraši KUD-a Mikleuš premijerno su izveli svoju novu koreografiju koju je pripremio njihov mentor, prof. Đuro Beg pod nazivom “Plesovi slatinskog kraja”.

Uz domaćine na smotri je nastupilo još devet gostujućih KUD-ova i to HAKUD “Glinska tamburica” iz Gline koji se predstavio koreografijom “Banovka sam, govor me odaje”, a koju je pripremio Marijo Ožaković. Pjesmama i plesovima Podravine koreografa Igora Jurana predstavio se KUD Virovitica, nakon kojeg je pod vodstvom Kristine Gregeš Pandur nastupio Ženski pjevački zbor Korjeni iz Martinaca u Mađarskoj. KUD “Dukati” iz Svinjarevaca predstavio se izvornim pjesmama i plesovima istočne Slavonije koje je pripremila Kata Božić. Uslijedio je nastup KUD-a iz Čačinaca koji je izveo splet pjesama i plesova posavine koreografa Zvonimira Vukovića, zatim KUD-a “Ilirci” iz Krapine čiji su članovi zapjevali Popevku za ljubav, Popevku za Krapinu i Zdravicu za domaju, te KUD “Podvinje” iz Podvinja koji se predstavio koreografijom Marija Gusaka “Pjesme i kola brodskog kraja”.

IMG_7181

Za sam kraj preostali su nastupi KUD-a “Tomislav” iz Donjih Andrijevaca, te KUD-a “Berislavić” Novi Grad koji je izveo splet pjesmama i kola brodskog posavlja u koreografiji Fabijana Elmauera.

Veselo druženje nastavljeno je uz Tamburaški sastav Zlatne Strune i Ceciliju.

(www.icv.hr, mf, adf, foto: M. Feldi, D. Kušanić, D. Ivanković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content