KULTURNI MOZAIK O zanimljivim kulturnim događanjima u Virovitici

U ovotjednoj emisiji Kulturni mozaik ICV radija govorili smo o nominaciji Gradskog muzeja Virovitica za prestižnu nagradu ŽIVA za najbolji slavenski muzej i najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik koji dodjeljuje Forum slavenskih kultura. Osvrnuli smo se na barokni koncert ansambla Trio Corrente održanog u Virovitici u organizaciji Glazbene škole „Jan Vlašimsky“, spomenuli smo i zanimljivo gostovanje KUD-a Virovitica na 3. Noći folklora u Welsu, razne aktivnosti Ogranka Matice hrvatske Virovitica proteklog mjeseca rujna – ovoga puta izvan Virovitice te izložbu slika pitomačkih umjetnika i članova Likovnog kluba „Duga“ pod nazivom „Pitomački kreativci“.

NOMINACIJA ZA NAGRADU ŽIVA

Nakon nominacije za Europski muzej godine, Gradski muzej Virovitica nominiran je za još jednu prestižnu nagradu. Naime, virovitički mali veliki muzej ušao je u konkurenciju za nagradu ŽIVA za najbolji slavenski muzej i najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik koji dodjeljuje Forum slavenskih kultura.

Kako je došlo do nominacije i što ona znači, otkrila nam je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, koja nije krila ponos i oduševljenje.

– Za ŽIVA nagradu muzej nominiraju ljudi koji ga dođu posjetiti kao “pravi” posjetitelji, dođu “inkognito” i nemaju nikakav poseban tretman. Viša kustosica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević me je proljetos nazvala i rekla da je posjetila naš muzej, što ja nisam znala. Rekla je da bi nas voljela nominirati za dodjelu ŽIVA nagrade, što mi je, kao i cijelom kolektivu, bio veliki kompliment – ističe M. Kulej.

Nakon ispunjavanja detaljne aplikacije na stranici Foruma slavenske kulture koja se osim rada muzeja dotiče i logistike te načina financiranja i upravljanja muzejom, početkom rujna Gradski muzej Virovitica je dobio obavijest da će mu u posjet doći međunarodni sudac.
– Ravnatelj Nacionalnog muzeja Slovačke Branislav Panis nas je posjetio u ponedjeljak i utorak, pri čemu je u utorak imao i prezentaciju univerzalnog rada muzeja. Proveli smo ga i novim stalnim postavom, kao i svim drugim prostorijama koje čine rad jednog muzeja. Njegova reakcija na sve viđeno bila je izuzetno pozitivna – s osmijehom govori ravnateljica Mihaela Kulej koju sredinom studenog u slovenskim Brežicama, gdje će se održati dodjela nagrada ŽIVA, očekuje prezentacija virovitičkog muzeja.

Uz Gradski muzej Virovitica za ovu prestižnu nagradu nominirana su još 32 muzeja koji će se imati mogućnost predstaviti putem prezentacije, panela i štanda sa svojim proizvodima.
– Konkurencija je jaka, moj optimizam također, ali i sama nominacija je ogromna stvar. Ovo nam je druga nominacija na međunarodnoj razini i ako opet dobijemo priznanje za muzejsko djelovanje na razini koja se izdiže iznad nacionalne, bit ću jako zadovoljna i sretna, kao i cijeli moj kolektiv – priznaje Mihaela Kulej te na pitanje što jedna ovakva nominacija, kao i potencijalno osvajanje nagrade znači za Gradski muzej Virovitica odgovara.

– Znači da nas sad već svi muzeji u Hrvatskoj osobno poznaju. Moram priznati da je to veliko priznanje, jer kada na bilo koji stručni skup u bilo kojem dijelu Hrvatske dođe bilo tko od nas, svi znaju za naš muzej. Mnogi od njih su nas posjetili i svi nas hvale. To puno znači, jer iako smo mladi kolektiv, sretna sam što smo ostavili takav trag. I prije ostvarenja projekta smo bili prepoznatljivi, ali to je više bilo na razini osobnog kontakta. Sad smo prepoznatljivi po stručnom radu, a to je ogromna stvar. Osim toga, ostvarili smo i međunarodne kontakte koji će se uskoro realizirati i o kojima ćete čuti – zaključuje M. Kulej.

TRIO CORRENTE U VIROVITICI

Kao dio programa 52. Varaždinskih večeri, jednog od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu, u Gradskom muzeju Virovitica koncert je održao TRIO CORRENTE. Riječ je o festivalskom ansamblu koji je osnovan 2018. godine u Rijeci, a čine ga Metod Sironić na baroknoj flauti, Lea Sušanj Lujo na violi da gamba i Jelena Tihomirović na čembalu.
Virovitičkoj publici predstavili su program po francuskom ukusa te odsvirali skladbe francuskih glazbenika i skladatelja Jacquesa-Martina Hotteterrea, Marina Maraisa i Jeana Philippea Rameaua.

Bio je to uistinu vrhunski glazbeni doživljaj, što je potvrdio i Damir Mihaljević, ravnatelj virovitičke glazbene škole Jan Vlašimski koja je uz Grad Viroviticu bila i organizator koncerta, a suorganizatori su bili Gradski muzej Virovitica i Turistička zajednice grada Virovitice.

– Od 2019. godine, kako je dobila titulu najbolje glazbene škole u Hrvatskoj, Glazbena škola Jan Vlašimsky vrlo je poželjna svugdje. Osim za našu glazbenu školu, čulo se i za grad Viroviticu te ovaj lijepi Dvorac Pejačević i Gradski muzej Virovitica, koji je također dobio velike pohvale. Profesor Davor Bobić, koji je inače jedan od glavnih organizatora Varaždinskih baroknih večeri, obilazi dvorce cijele Hrvatske, pa je tako došao i u Viroviticu. Dao je ponudu da odradimo jedan barokni koncert, stil glazbe kakav naš grad još nije imao priliku čuti, barok kako je izgledao u 17. stoljeću – istaknuo je Damir Mihaljević, ravnatelj virovitičke glazbene škole koja je uz Grad Viroviticu i organizator koncerta, dok su suorganizatori Gradski muzej Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice.

KUD VIROVITICA U WELSU

U povodu obilježavanja 30 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova financirao je projekt „Podravska večer u Welsu“ KUD-a Virovitica koji se temelji na njegovanju i promociji hrvatske tradicije kod Hrvata u austrijskom Welsu.

Od 16. do 18. rujna KUD Virovitica sudjelovao je na 3. Noći folklora u Welsu, u kojem ih je ugostio voditelj Hrvatskog doma Niki Raguž. Društvo se predstavilo s pet koreografija prikazujući kulturnu baštinu, ples i pjesmu okolice Splita, Podravine, Slavonije i Hrvatskog Zagorja. Starogradska sekcija prikazala je haljine 19. stoljeća koje su nosile žene grofovske obitelji Pejačević iz Virovitice.

Prema riječima predsjednika KUD-a Virovitica Matije Goslera vratili su se prepuni dojmova i iskustva, a predstavili su se tradicionalnim plesom, pjesmom i nošnjom virovitičkoga kraja te ujedno predstavljajući Grad i Županiju.

VIROVITIČKI OGRANAK MATICE HRVATSKE AKTIVAN U RUJNU

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici proteklog mjeseca rujna aktivno je ostvarivao razne aktivnosti – ovoga puta izvan Virovitice.

Naime, od 15. do 18. rujna u Matici hrvatskoj u Zagrebu održan je prvi „Festival knjige u Matici“ na kojemu je virovitički ogranak predstavio čak dvije knjige. Riječ je o knjigama „Hvatajte se u pleteno kolo“ Miroslave Hadžihusejnović Valašek (knjigu tradicijskih napjeva objavljenu u sunakladništvu ogranaka iz Slatine, Orahovice, Virovitice te udruge „Koraci baštine Zagreb“ i HKUD-a „Dika Slatina“ predstavile su urednica Dragica Šuvak, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini i nakladnica Zorica Varga te predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i sunakladnica Dubravka Sabolić) i „Zašto sveti Lovro plače“ (dječji roman Marine Mađarević objavljen u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica predstavile su autorica, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić i moderatorica, novinarka Zrinka Turalija Kurtak).

Osim toga, Ogranak je na svom štandu tijekom triju dana predstavio sve svoje tiskane naslove.

Aktivnosti su nastavljene u srijedu, 21. rujna, u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu, gdje je predsjednica Sabolić, na poziv predsjednika društva Nevena Petrovića i Sandre Pocrnić Mlakar, predstavila Međunarodni književni natječaj „Kristalna pepeljara“ za najbolju kriminalističku priču.

Posljednji rujanski vikend bio je rezerviran za skup „Brendiranje lokalne i zavičajne baštine u djelatnosti ogranaka Matice“ koji je 23. i 24. rujna 2022. u Zavičajnom muzeju Ozalj. Ogranak Matice hrvatske u Virovitici prigodnom prezentacijom predstavila je tajnica Ogranka Marina Mađarević, govoreći o  radu Ogranka od pandemijskih godina do danas i naglašavanjem virovitičkih kvaliteta te malim koracima kojima Ogranak doprinosi kulturnom razvoju.

PITOMAČKI KREATIVCI

U Interpretacijskom centru „Kuća Petra Preradovića“ u Grabrovnici otvorena je izložba slika pitomačkih umjetnika i članova Likovnog kluba „Duga“ pod nazivom „Pitomački kreativci“.
Prigodnim uvodnim govorom i recitacijom stihova Rosanda Tometić prisutne je uvela u otvorenje izložbe, a svečano ju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikard Bakan.

„Pitomači kreativci“ je izložba koja je okupila tri pitomačka umjetnika: Lojzka Rukavina, Žarko Giba i Matija Golubić, a uz izložbu izdan je i katalog čiji predgovor je napisala Rosanda Tometić.

Inače, slike Lojzke Rukavine bogate su pretapanjima boja i dobro razrađenom perspektivom,  vjerno prenosi pejzaž, a slikanjem se bavi već 15 godina. Slikar Žarko Giba slikarstvom se bavi od 1982. godine, pretežito slika tehnikom ulja na staklu i platnu, a svojim djelima odslikava dijelove nekadašnjeg života na selu. Dok se Matija Golubić bavi nesvakidašnjom tehnikom nazvanom pirografija odnosno pisanje vatrom te pretežito crta portrete.

Uz pokroviteljstvo Općine Pitomače i Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića izložba će biti otvorena do 4. studenog, a posjetiti ju možete u radnom vremenu Interpretacijskog centra ili po dogovoru.

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content