Ovo su najvažnije stvari koje trebate znati o vožnji u zimskim uvjetima

Znati prilagoditi svoju vožnju zimskim uvjetima na cesti nužno je kako biste zimsku sezonu odvozili sigurno i bez problema. 

Nastavite čitati i saznajte kako pripremiti svoje vozilo za zimske uvjete na cesti, zašto su zimske gume najbolji izbor zimske opreme te kako voziti na snijegu i poledici.

Kako pripremiti automobil za zimske uvjete

Zbog niske temperature i velike količine padalina zimi češće dolazi do kvarova na vozilima. Vjerojatnost da će vam limeni ljubimac otkazati poslušnost svedite na minimum tako da ga na vrijeme pripremite za zimske uvjete na cesti.

Jesen je savršeno vrijeme za redovni godišnji servis vozila kako bi vaš auto bio spreman uhvatiti se ukoštac s niskim temperaturama. 

Najvažnije je provjeriti stanje akumulatora, odnosno razinu elektrolita i stabilnost električne veze jer pri jako niskim temperaturama kapacitet akumulatora može pasti za čak 50 %.

Mehaničar će također provjeriti i stanje svjećica, odnosno grijača na vozilu te zamijeniti ulje i rashladnu tekućinu. Važno je da u rashladnoj tekućini bude dovoljno antifriza koji će sniziti njezinu točku smrzavanja jer se u suprotnome rashladna tekućina može smrznuti i izazvati veliku štetu na motoru.

Tekućinu za čišćenje vjetrobranskog stakla potrebno je zamijeniti zimskom verzijom, kao i dotrajale metlice na brisačima. Također se pobrinite da sva svjetla na vozilu rade ispravno jer dok traju zimski uvjeti na cesti morate ih paliti i danju.

Zimi je najbolje voziti – s kvalitetnim zimskim gumama

Od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine obavezno je korištenje zimske opreme na zimskim dionicama cesta. Ne poštujete li propisana pravila, čekaju vas visoke kazne.

gume
Freepik

Iako je dopušteno koristiti ljetne gume u kombinaciji s lancima, u zimskim su uvjetima na cesti najbolje zimske gume. Razlog leži u sastavu zbog kojeg su zimske gume mekše od ljetnih, a to im pri niskim temperaturama omogućuje bolje prianjanje uz kolnik, veću sigurnost i kraći zaustavni put. Ove karakteristike dolaze do izražaja već kada se temperature spuste ispod 7 °C.

Koristite li prošlogodišnje zimske gume, provjerite da njihova dubina gaza nije pala ispod 4 mm. U tom slučaju obavezno uložite u novi set guma.

Također redovito provjeravajte stanje tlaka u gumama, i to barem jednom svaka dva tjedna jer niska temperatura uzrokuje njegov pad. Primjerice, pri temperaturi od 0°C, tlak u gumi će pasti za 0.2 bara. Idealna razina tlaka gume navedena je u priručniku za uporabu vozila ili na naljepnici u okviru vrata na vozačkoj strani.

Nekoliko savjeta za vožnju u zimskim uvjetima

Kada se poveća količina padalina, a poledica prekrije kolnike, prvo što trebate napraviti jest držati veći razmak između vozila jer je zaustavni put vozila sada duži. Pritom okrećite volan, kočite i ubrzavajte postepeno, a prestrojavanja i obilaženje drugih vozila svedite na minimum.

zimska voznja automobil1
Freepik

Kada održavate razmak i vozite prilagođenom brzinom, češće ćete moći pustiti vozilo da samo uspori bez pritiskanja kočnice. 

U situacijama koje zahtijevaju kočenje papučicom, zbog dužeg zaustavnog puta zimi pritisnite je ranije nego što biste to uradili u suhim uvjetima na kolniku.

Nemojte paničariti ako vozilo prokliže

Kada velikom brzinom naletite na led ili snijeg, postoji vjerojatnost da će vozilo izgubiti kontakt s površinom i proklizati. Dođe li do toga, ne paničarite, već pokušajte uspostaviti kontrolu nad vozilom.

Kada prokliže stražnji dio vozila, bez naglog kočenja ili pritiskanja gasa okrenite volan u smjeru u kojem vozilo proklizava. Kada uspostavite kontrolu nad vozilom, usmjerite ga kamo želite ići.

U situaciji u kojoj prokliže prednja strana vozila otpustite gas dok se ne poveća razina trenja između gume i površine kojom vozite, tj. dok ne uspostavite kontrolu.

U oba slučaja važno je uzeti u obzir sustav za optimizaciju kočenja na vozilu – ABS. Kada naglo zakočite, ABS sprječava da se kotač blokira i olakšava vam uspostavljanje kontrole nad vozilom. Međutim, na snježnim kolnicima ABS produžuje zaustavni put.

Dakle, ako imate ABS, a vozilo vam proklizava – pokušajte polako zaustaviti vozilo laganim pritiskom na kočnice kako bi se spriječio uključivanje ABS-a. To će skratiti zaustavni put više nego aktivacija ABS-a.

Za kraj

Najvažnija stvar koju morate zapamtiti kada vozite po snježnim ili poledici je oprezna vožnja. Upoznajte se dobro s načinom na koji vaš automobil funkcionira i kako radi sustav kočenja po snijegu ili ledu. Tako ćete znati kada izbjegavati paljenje ABS-a.

Ako imate priliku, probajte vježbati zaustavljanje na parkiralištu – no pazite da su uvjeti za to uistinu sigurni. Osim toga, važno je da vam je vozilo ispravno te da ste instalirali kvalitetne zimske gume. Usporite vožnju i stići ćete na svoju destinaciju bez problema.

(www.icv.hr)

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content