PITOMAČKI “ZMAJ” U POGONU Učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca s mentorom krenuli u radove s ponosnim mehaničkim “starcem”

Nedavno smo pisali o vrijednim učenicima Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače koji su obnovili pola stoljeća star kombajn “Zmaj”, a ta priča dobila je najljepši mogući nastavak. Naime, učenici su zajedno sa svojim mentorom, profesorom Renatom Boljevčanom krenuli u radove s tim ponosnim mehaničkim “starcem”.

Na poljoprivrednim površinama u sklopu njihovog Praktikuma za obrazovanje o održivoj i ekološkoj proizvodnji koji se nalazi uz Dravu, nekoliko stotina metara od mosta u Križnici, vrijeme je kombajniranja heljde koje ima zasađeno na oko 3 hektara površine.

-S kombajniranjem heljde krenuli smo prije par dana. Posao su započeli učenici 2. razreda, a nastavili učenici 3. razreda naše srednje škole. Ovdje imamo ukupno oko 23 hektara poljoprivredne površine, a uz heljdu imamo i soju, te plasteničku proizvodnju. Praktikum je vrlo značajan za obrazovanje učenika gdje iz prve ruke mogu saznati i naučiti praktični dio nastave. Osim obrade tla i uzgoja bilja, učenici ovdje uče i način rada, kao i popravak poljoprivrednih strojeva, a pošto je naš kombajn Zmaj najstariji model, prvi takav u Pitomači, isključivo je mehanički sklop, bez kompjutora i sveg ostalog što sad posjeduju moderni poljoprivredni strojevi. To je velika prednost, jer naši učenici mogu sami uočiti i otkloniti kvar, a što se tiče funkcionalnosti kombajna tu nema problema i nema velike razlike u radu njega i njegovih mladih sljedbenika – rekao nam je mentor Boljevčan, a mi smo ovu veselu družinu koja neodoljivo podsjeća na Lovrakovu Družbu Pere Kvržice, ostavili u njihovom poslu, ali i zadovoljstvu, jer osim što je kombajn radio kao ‘urica’, toplo i sunčano vrijeme, kao i lijepo uređen cjelokupni prostor Praktikuma, nikog nisu ostavili ravnodušnim, kako nas, tako i ove vrijedne učenike i njihovog odličnog mentora.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content