Povodom Svjetskog dana seoskih žena udruga S.O.S. Virovitica održala javnu akciju na kojoj su podijeljeni informativni i promotivni materijali

Povodom Svjetskog dana seoskih žena udruga S.O.S. Virovitica, u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, održala je javnu akciju na kojoj su podijeljeni informativni i promotivni materijala. Aktivnost je podržana donacijom Hrvatskih duhana d.d..

Svjetski dan seoskih žena obilježava se od 1995 godine kada je usvojen na Četvrtoj UN-ovoj svjetskoj konferenciji žena u Pekingu. Ovom prilikom države su se obvezale osigurati jednak pristup ruralnih žena i puno sudjelovanje u vlasti, te senzibilizirati donositelje odluka za potencijal i potrebe žena na selu i njihove mogućnosti oblikovanja politika ruralnog razvoja.

Stoga je Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena 2016. godine donio Opću preporuku br. 34 (2016) o pravima žena u ruralnim područjima. Ona ukazuje kako su uloge ruralnih žena ključne u održavanju i unapređivanju ruralnih sredstava za život i jačanju ruralnih zajednica. Također, ukazuje i upozorava kako seoske žene kontinuirano snose veći dio tereta neplaćenog rada zbog stereotipnih rodnih uloga, nejednakosti u kućanstvu te nedostatka infrastrukture i usluga.

Važno je naglasiti kako je uključivanje žena u poduzetništvo ključ u modernizaciji ruralnih područja i prevencije rasta rodne nejednakosti.

Bolja informiranost žena u ruralnim područjima kao i izrada mjera za njihovo osnaživanje u smislu vrednovanja njihova rada neke su od važnijih zadaća na kojima treba aktivnije raditi.

(www.icv.hr, SOS Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content