Priopćenje za javnost Damira Jakšića u ime Kuba vijećnika Domovinskog pokreta nastavno na nedavno održanu sjednicu slatinskog Gradskog vijeća

Nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine, održane na saziv Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske 17. listopada, s priopćenjem za javnost u ime Kluba vijećnika Domovinskog pokreta oglasio se Damir Jakšić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

”Poštovane građanke i građani Grada Slatine!

Iza nas je Gradsko vijeće na kojem je izabran novi predsjednik i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine iz reda HDZ-a. To i ne bi bilo čudno da isti nisu izabrani uz potporu vijećnica iz Kluba SDP-a i FOKUSA. To nije mogao sakriti niti igrokaz s tajnim glasovanjem niti sve to glumatanje koje smo odgledali na ovoj sjednici. No to je očito problem s kojim će se morati pozabaviti druge stranke a ne Domovinski pokret. Naš jedini komentar na sve ovo je samo da nije ništa čudno kada naši sugrađani kažu: „Svi su oni isti!“, jer upravo ova sjednica je pokazala ono što je do sada bilo nemoguće, suradnju klubova HDZ-HSLS i SDP-FOKUS, to je sada valjda „prirodna koalicija“ srodnih opcija.

Potaknuti završnim obraćanjem novoizabranog predsjednika moramo se osvrnuti na niz neistina izrečenih u istom. Činjenica je da sam ja, Damir Jakšić dao ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine, te da je Tamara Palčić dala ostavku na mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine dana 14. listopada 2022. godine. Na ovaj korak smo se odlučili s obzirom na Odluku Ministarstva pravosuđa (KLASA:024-02/22-01/127; URBROJ:514-07-02-01/02-22-05 od 4. listopada 2022. godine) o sazivanju Sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine. Kako predmetno Ministarstvo nije uzelo u obzir naš zahtjev za raspuštanje Gradskog vijeća u razmatranje, te na njega nije ni odgovorilo, a iako ga je zaprimilo znatno ranije od prijedloga dijela vijećnika za sazivanje sjednice Gradskog vijeća (i to istih onih koji se nisu odazvali na zadnje dvije sjednice, iz tog razloga na sjednicama nije bilo kvoruma), ne možemo se oteti dojmu da se radi o odluci motiviranoj unutarstranačkim interesima samo jedne političke opcije u Gradskom vijeću Grada Slatine i to one HDZ-a.

Smatramo i dalje da smo sve radnje poduzimali u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima Republike Hrvatske i u skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća Grada Slatine, te da je ova odluka Ministarstva kriva jer nije uzela u obzir činjenicu da se Gradsko vijeće nije sastalo duže od 90 dana i u skladu s tim je trebalo biti raspušteno. Iako smatramo da je odluka Ministarstva kriva i neutemeljena, došli smo na sazvanu sjednicu upravo da pokažemo da poštujemo odluku nadležnog Ministarstva. Naše je pravo da se i dalje borimo i da dokazujemo sa svim legalnim sredstvima da je ova odluka kriva i sjednica nepravovaljana kao i izbori provedeni na istoj.

Svi mi jako dobro znamo da je bar jedan od vijećnika, a sada i potpredsjednik Gradskog vijeća Igor Fazekaš u sukobu interesa i to po mišljenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (Broj: 711-1-1238-M-85/21-02-12 sa 134. sjednice održane 9. srpnja 2021. godine) na kojoj se odlučivalo o tome na zahtjev upravo Igora Fazekaša. Mišljenje glasi: „Na temelju članka 13. stavak 1. ZSSI-a, dužnosnik Igor Fazekaš ne može istovremeno uz obnašanje dužnosti člana Uprave trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o., koje je u isključivom vlasništvu Republike Hrvatske, obavljati javnu dužnost člana Gradskog vijeća Grada Slatine.“  Kako vidimo, ta se odluka ne poštuje, i na taj način se šalje poruka da Zakoni i propisi očito ne vrijede za sve građane jednako, s čim se ne slažemo i smatramo da to nije prihvatljivo. Očito je da su zakoni pisani za neke druge ali ne i za njih.

Zahvalni smo Vam na ukazanom povjerenju kao i na prilici da zajednički radimo na razvoju naše Slatine, na stvaranju uvjeta za bolji život svih naših sugrađana, te se nadamo i prilici za neku buduću suradnju. S poštovanjem u ime Kluba vijećnika Domovinskog pokreta Grada Slatine Damir Jakšić”. 

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content