U Osijeku se okupilo 250 kibernetičkih stručnjaka: Održana Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti

U četvrtak i petak, 13. i 14. listopada, Osijek je bio domaćin šeste po redu Konferencije o kibernetičkoj sigurnosti (Cyber Security Conference), čiji se program sastojao od zanimljivih i aktualnih tema iz područja kibernetičke sigurnosti, s naglaskom na sigurnost u oblaku (Cloud Security). Konferenciju je organizirao Hrvatski institut za kibernetičku sigurnost u suradnji s partnerima.

– Gotovo svo poslovanje velike većine tvrtki preseljeno je u digitalni oblik, vrlo često u oblak. Željeli smo naglasiti važnost podataka koje svakodnevno pohranjujemo kod trećih strana i pojasniti načine na koje se možemo kvalitetno zaštititi – rekao je prof. Drago Žagar, predsjednik HIKS-a.

Zadovoljstvo što se konferencija već dugi niz godina održava u Osijeku izrazio je zamjenik gradonačelnika Osijeka gosp. Dragan Vulin, koji je naglasio ranjivost tvrtki i pojedinaca u kontekstu kibernetičkih napada.

CSC22 07
Foto: hiks.hr

Želja HIKS-a je moderirati, oblikovati i zastupati stavove industrije informacijske sigurnosti koji utječu na javno mnijenje, vladino zakonodavstvo, obrazovanje i tehnologiju s stručnošću koja podržava ispravno donošenje odluka, objasnio je gosp. Dražen Dorić, poslovni tajnik HIKS-a na otvorenju drugog dana konferencije.

Program konferencije sastojao se od dvadeset i pet plenarnih predavanja, tri okrugla stola i radionice, koji su bili podijeljeni u poslovnu, tehničku i edukacijsku sekciju.

– Impresivna brojka od preko 250 prijavljenih sudionika iz preko stotinu tvrtki te 42 predavača iz 5 europskih zemalja dokaz je važnosti ove konferencije kao i uloge Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost – istaknuo je Boris Bajtl, dopredsjednik HIKS-a.

„Izazovi obrazovanja stručnjaka kibernetičke sigurnosti“ tema je o kojoj su razgovarali predstavnici šest fakulteta iz Republike Hrvatske. Veća vidljivost, internacionalizacija studijskih programa, koordinirana strategija, bolja promocija i povećanje broja djevojaka samo su neka od mogućih rješenja za zadovoljenje sve veće potrebe za stručnjacima, zaključili su sudionici okruglog stola.

CSC22 08
Foto: hiks.hr

U organizaciji konferencije sudjelovao je i „Centar za nestalu i zlostavljanu djecu“ čiji je voditelj, gosp. Tomislav Ramljak rekao da djeca danas sve više vremena provode u virtualnom svijetu te da je s njima potrebno od malih nogu raditi na sigurnijem korištenju interneta.

Ovogodišnja novost, radionica “Capture the flag”, bila je namijenjena svim zainteresiranim studentima, a sastojala od uvodnog predavanja i natjecanja. Pobjednik natjecanja je Leo Tumbas, student FERIT-a, za svoj uspjeh primio je nagradu sponzora natjecanja, tvrtke Atos Hrvatska.

HIKS želi zahvaliti svim pokroviteljima, podupirateljima i sponzorima konferencije, a ponajprije generalnom sponzoru, tvrtki „Hrvatski telekom“, te zlatnim sponzorima, tvrtkama: Microsoft, Siemens, Siemens Energy, OiV i AKD.

CSC22 09
Foto: hiks.hr

(hiks.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content