VAŽNOST SIGURNOSNOG POJASA Održan pregled dječjih autosjedalica u Virovitici

Udruga Roda i Policijska uprava virovitičko-podravska su jučer (subota) na parkiralištu preko puta PU VPŽ organizirale besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Kako bi se pomoglo roditeljima male djece, ali i one osnovnoškolske, ovakve akcije se nastoje organizirati bar jednom godišnje, kako u Virovitici, tako i u Slatini, otkriva policijska službenica za cestovni promet PU VPŽ Anita Relić.

– Dobar dio roditelja zaključi da su im djeca velika i da se više ne trebaju voziti u sjedalici, ali dijete dosegne visinu od 150 cm tek negdje oko 10. godine u prosjeku. Djeca bi se još u nižim razredima osnovne škole trebala voziti na postoljima („boosterima“) i biti vezana pojasom. Što se tiče manje djece, njih roditelji uglavnom prevoze u dječjim sjedalicama, ali vrlo je upitna kvaliteta tog prijevoza, odnosno sustav vezanja i način na koji pričvrste dijete u sjedalicu su vrlo često neprikladni i nisu u skladu s onim što propisuje proizvođač sjedalice – kaže A. Relić te ističe kako je najčešća greška vožnje djece u zimskim mjesecima koji nam slijede – neskidanje zimske jakne.

– Sigurnosni pojas nije namijenjen da se mi odrasli vozimo u zimskim jaknama, a kod djece je to još očitije. Tijelo kreće prema naprijed, sile anuliraju debljinu te zimske jakne i dijete vrlo lako „izlete“ iz te sjedalice jer nije dovoljno zategnuto sigurnosnim ramenčićima. Dijete treba dobro „zategnuti“ kako ne bi izletjelo u slučaju prometne nesreće. Dijete bi se trebalo 10 godina voziti u sjedalici u nadi da nikada neće zatrebati te da ono bude pravilno smješteno u njoj – zaključuje A. Relić. (www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content