Gradski muzej Virovitica najbolji je slavenski muzej, gradonačelnik Kirin: “Nebo je granica daljnjim uspjesima”

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski muzej, koju dodjeljuje Forum slavenskih kultura i koju je Gradski muzej Virovitica osvojio u slovenskim Brežicama, danas (utorak) je u prostorima Grada Virovitice održana konferencija za medije. Nazočili su joj virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica, pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, stručni suradnik za marketing, promidžbu i odnose s javnošću Ivan Borbaš i preparatorica Jasna Poljak.

Gradonačelnik Ivica Kirin tom je prilikom čestitao Gradskom muzeju Virovitica na nagradi koja je prvi puta došla u ruke jednog hrvatskog muzeja.

– Projekt obnove Dvorca Pejačević „5 do 12 za Dvorac“ koji smo završili 2019. godine najveći je i jedan od najboljih projekata koje je Grad Virovitica ostvario. Ne samo što je promijenio izgled centra grada nego je i donio nove vrijednosti, ne samo za ljude koji dolaze u naš grad, već i za ljude koji žive u Virovitici. Od jednog malog zavičajnog muzeja koji je bio neprepoznatljiv, danas imamo jedan inovativan i prekrasan muzej koji posjećuju i domaći stanovnici i turisti. Ono što je prije par godina bilo nemoguće, danas je stvarnost, turističke ture i autobusi puni turista dolaze u naš muzej i grad. Iako je to na ponos svih nas, bitno je istaknuti da zgrade ne čine nikakva djela, već ljudi. Još jednom se zahvaljujem ravnateljici muzeja i svim djelatnicima na još jednom velikom uspjehu – rekao je I. Kirin i dodao, uz poruku da je nebo granica daljnjim uspjesima te da će Grad Virovitica djelatnike Gradskog muzeja Virovitica nagraditi s novčanom nagradom od 1500 kuna.

850 1161

Ponos i zadovoljstvo još jednim velikim uspjehom „malog velikog“ muzeja nije krila niti njegova ravnateljica Mihaela Kulej, koja je sa svojim suradnicima protekli vikend primila nagradu u Posavskom muzeju Brežice.

– Želim iskoristiti ovu lijepu i svečanu priliku i zahvaliti gradonačelniku grada Virovitice, našem osnivaču, i svim njegovim suradnicima što su zaista od početka projekta velika podrška Gradskom muzeju Virovitica. To se vidjelo i po pametnoj odluci gradonačelnika, voditeljica projekta i cijele Gradske uprave da ne obnavlja samo, kako ću ga ja uvijek zvati, najljepši dvorac u svemiru nego i da tom baštinskom kompleksu da dodatnu vrijednost, a to je sadržaj. Sadržaj je ono što sve u životu čini vrijednim i upravo je Gradski muzej Virovitica najveća vrijednost Dvorca Pejačević, a Dvorac Pejačević je prvi izložak Gradskog muzeja Virovitica – istaknula je M. Kulej, te na pitanje koji je značaj i težina ŽIVA 2022. nagrade rekla:

– Ova nagrada doprinosi vidljivosti grada Virovitice i ogromnom turističkom potencijalu grada u kojem kao najbitniju stvar treba istaknuti Gradski muzej Virovitica. Zašto? Jer osim što imamo najljepši dvorac u svemiru, imamo i najbolji muzej u Hrvatskoj, a to se od 2020. godine i kontinuirano potvrđuje. Te godine smo dobili nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji muzej, a 2021. smo kao jedini predstavnik Hrvatske nominirani kao najbolji europski muzej. Sada smo, u konkurenciji 34 muzeja, među kojima su bili i hrvatski Muzej Apoksiomena iz Malog Lošinja, Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba i Aquatika iz Karlovca, baš mi dobili glavnu nagradu Foruma slavenskih kultura. To je ogroman uspjeh. Osim Gradu Virovitici, koristim priliku i zahvaliti svojim djelatnicima koji su jedan divan mladi tim, koji znaju što rade i jako puno i dobro rade i koji su stvarno zaslužili ovu nagradu – rekla je Mihaela Kulej te pojasnila zašto je zapravo baš Gradski muzej Virovitica osvojio ovogodišnju ŽIVA nagradu.

850 1075

– Nagradu smo dobili jer smo bili jako hrabri, odnosno napravili smo sasvim drugačiji muzejski postav. Nitko u Hrvatskoj nema postav kakav mi imamo, nitko nema stalni tematski postav. Istaknuli smo drvo kao bitnu sastavnicu. Nije ono prepoznato samo u Virovitici ali ga je virovitički muzej prvi prihvatio i poentirao kao glavnu temu svog stalnog postava. To niti jedan muzej nema, ne samo u Hrvatskoj već i Europi, a to je naša prednost – objasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

Osim što nosi veliki značaj za Gradski muzej Virovitica, grad Viroviticu i Hrvatsku, nagrada ŽIVA je i direktna nominacija Gradskog muzeja Virovitica za prestižnu nagradu Europske muzejske akademije.

Također, na konferenciji i istaknuto da je Grad Virovitica tijekom ovog mjeseca od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata dobio obavijest od bezuvjetnom prihvaćanju trećeg izvješća nakon provedbe projekta „5 do 12 za Dvorac“, što znači da su ostvareni svi pokazatelji zadani u projektu kao što su broj posjetitelja, broj ostvarenih noćenja i slično.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content