KUD “Seljačka sloga” Špišić Bukovica gostovala na Katarinskoj večeri u Gunji

U Gunji se svake godine tradicionalno organizira Katarinska večer, ali ove godine je bila posebna jer se obilježavalo 50 godina postojanja i aktivnog sudjelovanje KUD-a Gunja.

U Gunji se od davne 1974. godine pa do danas kroz pjesmu, igru i običaje u selu pokazuje dio onoga što se radi kroz čitavu godinu, a ove godine na Katarinskoj večeri gostovao je i KUD “Seljačka sloga” Špišić Bukovica.

U programu su Gunjančani predstavili svoje najmlađe članove, žensku pjevačku skupinu, stariju dječju skupinu od 10 do 14 godina te odraslu folklornu skupinu. Najmlađi članovi, polaznici glazbene igraonice u dobi od dvije do osam godina, kroz igru i pjesmu od najranijih doba stječu naviku dolaska te postaju mali čuvari tradicije. Pokazali su tako samo jedan mali dio naučenog, odnosno igre: Pilići, Guske, Mali bratec Ivo, Mi smo djeca vesela, Di si bila curice, Oj ptičice lastavice i Trči, trči crni kos.

Starija dječja skupina predstavila se spletom kola: Širi kolo, Ceranac, Lenka, Čiro, Nebesko i Šokačko. Ženska pjevačka skupina predstavila se sa četiri pjesme: Tuna i maramica na stazi, Golube pitomi i Oj dobriću vodo ladna.

Odrasla folklorna skupina predstavila se kolima: Oj Ivane Ivaniću, Jaši baba dorata, Cupni lupni, Mista, Ajd na livo i Jamari.

KUD “Seljačka sloga” izvela je splet pjesama i kola: Lojtrice, Lijepo pjeva prepelica, Ovako se Bukovčani nose, Oj jabuka zelenika, Drmeš te pleteno kolo.

– U Gunji nam je bilo jako lijepo, pozvali smo naše Gunjančane da nam uzvrate posjetu za naše Ivanje i veselimo se našoj daljnjoj suradnji – poručili su iz KUD-a “Seljačka sloga”.

(www.icv.hr, KUD Seljačka sloga)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content