Dječaku (9) petarda raznijela šaku, liječnici koji su ga operirali: “Ovo je zbog nemara”

Devetogodišnjem dječaku iz Zagreba kojem je jučer eksplodirala petarda u ruci, zbog čega je ostao bez svih prstiju osim palca, liječnici u operacijskoj sali pokušavaju spasiti šaku, a KBC Zagreb o tome je održao presicu.

– Molimo vas da proširite upozorenje. To se nažalost događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade – kazao je primarijus Milivoj Novak, prenosi Index.

“Dijete će ostati invalid”

– Mi koji se bavimo ozlijeđenom djecom i koji imamo iskustva dugi niz godina, teško smo primili ovog dječaka. On će ostati trajni invalid i došao je životno ugrožen zbog nemara. Radi se o ozljedi šake s nemogućim rekonstrukcijama. Čini se da je riječ o sredstvu kakvo se ne koristi s djecom i djeca ga ne koriste. Dijete je bilo ugroženo i s respiratorne strane. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao kirurg radio, sad smo rekonstruirali koštane defekte. Da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom.

O čemu je riječ, nije naša stvar, policija to istražuje. Ovo što smo dosad napravili nije dovoljno. I dalje će izgledati ružno – govori prof. Anko Antabak, kirurg koji je operirao dječaka.

– Operacija je trajala dvaput po pet sati i još nije gotova, još uvijek traje – dodao je Antabak.

– Dijete je sinoć primljeno na intenzivnu. Ono je tijekom noći uz napore medicinskog osoblja ostalo stabilno. Jutros je na operaciji s kirurzima. Čekamo poziv kada će se vratiti na naš odjel. Očekujemo da će se njegovo opće stanje poboljšati – rekao je liječnik Filip Lukić.

“Moramo biti sretni da je dijete živo”

– Mi sada moramo biti sretni da je dijete živo. Njemu je bio ugrožen dišni put zbog dima i plamena – dodao je primarijus Novak.

– Ne znamo što se točno dogodilo i kakva je to bila petarda”, rekao je Antabak dodavši da je na policiji da otkrije o kojoj je eksplozivnoj napravi bila riječ. “Prenesite ljudima da je preglupo ovo što se događa – zaključio je Novak.

Beroš: Uzmimo ovo u obzir i ponašajmo se odgovorno

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je teško ozljeđivanje devetogodišnjeg dječaka i upozorio na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i petardi jer mogu uzrokovati teško tjelesno oštećenje i invaliditet do kraja života.

– Uzmimo ovu napomenu u obzir i ponašajmo se odgovorno – poručio je ministar te zaželio dobro zdravlje svima u idućoj godini.

Oglasila se policija

– Prema danas prikupljenim saznanjima, jučer, 21. prosinca oko 19 sati na području Maksimira, najvjerojatnije uporabom pirotehničkog sredstva teško je ozlijeđeno dijete kojeg su roditelj dovezli u Klinički bolnički centar Zagreb gdje mu se pruža liječnička pomoć. Odmah po saznanju o događaju, policijski službenici su ostvarili kontakt s Kliničkim bolničkim centrom te je u tijeku prikupljanje svih relevantnih činjenica o okolnostima ovog teškog ozljeđivanja djeteta osnovnoškolske dobi.

Zbog ovakvi teških ozljeđivanja, Ministarstvo unutarnjih poslova provoditi operativna akcija “Mir i dobro”. Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari – rekli su iz policije.

(index.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content