Plenković najavio pomoć za gotovo milijun građana: ‘Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna’

Na današnjoj sjednici Vlade prihvaćeni su prijedlozi odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata te osobama stradalima u potresu, prenosi Večernji.hr.

Na početku sjednice, uvodno se obratio premijer Andrej Plenković te čestitao nogometnoj reprezentaciji na uspjehu na Svjetskom prvenstvu. 

– Hrvatska je dobila dodatni brending kakav bi malo koji drugi napor mogao uz sav trud i približno imati u odnosu na ove fantastične rezultate nogometne reprezentacije – kazao je pa se osvrnuo na druge teme.

– Naša gospodarska politika omogućila je da su povećane plaće i mirovine, i to znatno. Sve to pridonijelo je da, unatoč inflatornim pritiscima, pomognemo onima kojima je kriza bila najteža te očuvamo socijalnu koheziju u društvu – naveo je. 

Govoreći o cijenama goriva, istaknuo je kako je sada benzin ispod 10 kuna, odnosno 9,63 kune.

– Podsjećamo, da nema naših mjera, praktički bi sve ovo danas bilo oko 2 kune skuplje – kaže.

Plenković je najavio kako je Vlada odlučila donijeti još jedan paket mjera pomoći. 

– Cilj je uštede preusmjeriti ciljnim skupinama u društvu kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo su mjere koje imaju socijalni karakter, obuhvaćaju umirovljenike, osobe s invaliditetom, nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu. Obuhvatit ćemo gotovo milijun korisnika, građana. Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna – istaknuo je. 

– Donijet ćemo odluku kojom ćemo dati jednokratnu novčanu pomoć stradalima u potresu, onima koji su i dalje zbrinuti u privremenom smještaju. To ćemo povezati s nastavkom paketa mjera koje držimo praktički dvije godine, a riječ je o otpisu potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, korištenju autoceste Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, produženju besplatnog prijevoza vlakom i otpisu potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe -dodaje. 

– Sve to govori o uštedama koje su učinjene, ali i o politici Vlade da načelo solidarnosti, koje je temelj društva, bude manifestirano kroz redistributivnu ulogu proračuna i da na ovaj način pomognemo velikom broju sugrađana kojima će to olakšati premoštavanje krize – ističe premijer. 

Novi paket pomoći

Prijedlog odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života predstavio je ministar Marin Piletić. 

– Predlaže se isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovina ostvarenih u RH, kao i u inozemstvu ako imaju prebivalište u RH, koji nisu zaposleni, čija ukupna mjesečna mirovinska primanja ne prelaze iznos od 4360 kuna. Iznos jednokratnog primanja ovisan je o visini mirovinskih primanja i utvrđuje se u rasponu od 1200 do 400 kuna -kazao je, a prijedlog je prihvaćen.

Piletić je, također, predstavio Prijedlog odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi. 

– Kako bi se ublažile posljedice rasta troškova života, predlaže se donošenje odluke. Jednokratno novčano primanje iz ove odluke isplatit će se korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi u iznosu od 1000 kuna, a isplata će se izvršiti u prosincu ove godine – naveo je. Prijedlog je na Vladi prihvaćen. 

O Prijedlogu odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata govorila je državna tajnica Željka Josić. 

– Ovom odlukom predlaže se isplata jednokratnog novčanog primanja kao socijalne pomoći obiteljima koje su izložene ekonomskoj nestabilnosti i riziku od siromaštva – navela je.

– Ovom mjerom obuhvatit ćemo 250 tisuća djece i na ovaj način ćemo pomoći 125 tisuća korisnika ove mjere. Sredstva su osigurana u vrijednosti većoj od 60 milijuna kuna – dodala je. Prijedlog odluke je prihvaćen. 

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći osobama stradalim u potresu.

– Ovom odlukom dodijelit će se ukupan iznos od 15 milijuna kuna za pomoć osobama koje se nalaze u privremenom smještaju – naveo je ministar Ivan Paladina.

– Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći, sukladno odluci, ostvarit će osobe koje su na dan 1. prosinca 2022. godine bile u statusu korisnika privremenog smještaja i to u iznosu od 2000 kuna po osobi, a najviše do iznosa od 10.000 kuna po kućanstvu – dodaje Paladina. 

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content