U Antunovcu odana počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima: Svojom žrtvom očuvali su Osijek nepokorenim gradom

Polaganjem vijenaca i upaljenih svijeća ispred Spomen kapelice te potom ispred Spomen ploče kod Crkve sv. Antuna u Antunovcu odavana je počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz ovog naselja povodom 31. godišnjice tragičnih događaja iz 1991. godine.

Naime, nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine, još teži napadi brojčano i u oružju nadmoćnijeg agresora usmjereni su prema Osijeku, a na tom putu izravno su bila ugrožena mnoga naselja. Među njima je bio i Antunovac čiji su branitelji odolijevali napadima sve do 5. prosinca, da bi po njegovom padu bila utvrđena nova linija obrane oko grada Osijeka, koja se više nije mijenjala do povratka u Antunovac u sklopu procesa mirne reintegracije. U Domovinskom ratu poginulo je 68 hrvatskih vojnika i policajaca iz Antunovca.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Antunovcu tako su iskazali članovi njihovih obitelji i suborci, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, predstavnici Hrvatske vojske i policije, udruga branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te građani.

-Prošla je 31 godina od okupacije Antunovca, od na neki način, završetka borbenih aktivnosti na području južne obrane grada Osijeka kada se dogodila tragedija na Rosinjači te je okupiran i Antunovac. Važno je istaknuti da su branitelji svojom žrtvom uspjeli obraniti prilaz Osijeku, nažalost uz velike žrtve, ali i potpuno izvršenje zadatka, odnosno očuvanje grada Osijeka nepokorenim. Danas se sjećamo svih onih koji su poginuli i ostavili svoje živote, ali i onih koje ne možemo pronaći, a isto ćemo činiti svake godine – kazao je župan Ivan Anušić.
U spomen na osam hrvatskih branitelja poginulih 1991. godine u obrani Orlovnjaka na toj je lokaciji, pored Antunovca, otkriveno spomen obilježje Bijeli križ.

– Samo zahvaljujući hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti hrvatskih branitelja obranjeni su i Osijek i Vinkovci te zaustavljena velikosrpska agresija te su time stvorene pretpostavke za kasnije vojno-redarstvene operacije i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Svaki od hrvatskih branitelja koji su položili život za slobodu koju danas imamo na poseban način su nas zadužili. Jednako tako uz njih koji su živote dali, naši prioriteti su u pronalasku svih nestalih u Domovinskom ratu. Na žalost, još uvijek 1.821 osoba je nestala i to je naš prioritet i svakodnevno radimo na traganju za njihovom sudbinom, provodimo probna iskapanja, imamo i zakon kojim smo jasno definirali nadležnosti svih koji participiraju u tom zahtjevnom procesu, imamo kvalitetno osoblje koje stalno usavršavamo, najsuvremeniju opremu, dobru koordinaciju službi i tijela koje rade na prikupljanju informacija. Posebno naglašavam dobru suradnju s obiteljima koje traže svoje najmilije, savezom obitelji zatočenih i nestalih. Neumorno radimo i nećemo stati dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu iz Domovinskog rata – rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content