VATRENI ILI GAUČOSI Luka Modrić i Lionel Messi u središtu taktičke bitke za povijest

Utakmica polufinala Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Argentine na prvu se doima taktički nepredvidivom zbog činjenice da još uvijek nismo sigurni hoće li Argentinci istrčati u 4-3-3 ili u 5-3-2 (odnosno 3-5-2) formaciji, pa možda čak i nekoj varijanti 4-4-2 sustava. Međutim, ta fleksibilnost u izboru formacije ne bi trebala drastično utjecati na ono ključno što Argentina u svojoj igri radi, a neće pretjerano promijeniti ni hrvatski pristup, naravno osim nekih sitnih taktičkih detalja – prenosi Večernji list

Promjena koja se kadrovski događa kod Argentine promjenom formacije iz 4-3-3 u 5-3-2 je da stoper Manchester Uniteda Lisandro Martínez ulazi u igru umjesto Ángela Di Maríje, što se dogodilo u utakmici s Nizozemskom, i to iz dva razloga. Prvi je što Di María nije bio (i još uvijek nije) na sto posto, a drugi što su Argentinci htjeli zrcaliti sustav Nizozemaca koji su u četvrtfinalu igrali 3-5-2. Martínez se pokazao kao iznimno važan dio argentinske obrane i iz njegove perspektive bi bilo poprilično nepravedno da bude izostavljen, jer uvođenjem Ángela Di Maríje na desno ili možda čak i Papua Gómeza na lijevo krilo Argentina ne dobiva previše.

Prema analizi Total Football Analyticsa, najvažnija stvar koju Argentina radi u posjedu je da odvlačenjem igrača otvara male rupe na 25 do 40 metara od suparničkog gola u poludesnoj zoni, takozvanom desnom “halfspaceu”. Te prazne rupe možete vidjeti u svim utakmicama ovog Svjetskog prvenstva, a njihova je poanta otvaranje prostora za klasični ulazak Lionela Messija s duplim pasovima ili driblinzima s desne strane u sredinu terena, gdje je šutom s 18-20 metara vjerojatno u tom naletu i danas najopasniji igrač u svjetskom nogometu.

Najvažniji zadatak Hrvatske No, jedna jako važna “caka” kod ove malo starije i iskusnije verzije Messija je da taj prodor sve češće i češće ne mora značiti samo završnicu, 35-godišnjak iz PSG-a je izniman kreator na ovom turniru. Sa 16 ključnih dodavanja drugi je najbolji plejmejker prvenstva nakon Antoinea Griezmanna (17), a s četiri velike kreirane šanse je treći na SP ljestvici, nakon opet Griezmanna (6) te Portugalca Fernandesa (5). U formiranju tih rupa najviše sudjeluju Messijevi suradnici na desnoj strani, desni srednji vezni Rodrigo De Paul i desni bek Nahuel Molina, inače suigrači iz Atletico Madrida. Upravo ta tri igrača su sudjelovala za vodeći pogodak Argentine protiv Nizozemske, gdje je De Paul našao Messija “u rupi”, Messi genijalno proigrao Molinu koji je utrčao iz drugog plana i zabio. Da se malo slikovitije izrazimo, krpanje tih rupa polulijevo iz perspektive naše obrane i veznog reda bit će jedan od najvažnijih zadataka u igri protiv Argentine.

Argentina želi razbiti trokute s Modrićem Argentincima će, prema Total Football Analyticsu, u obrambenoj fazi cilj biti razbijanje briljantnih hrvatskih trokuta kojima dirigira Luka Modrić. Hrvatski kapetan ima fenomenalan osjećaj za prostor, i ne samo da prilaskom svojim suigračima otvara novu opciju za dodavanje nego vrlo vjerojatno i otvara prostor za utrčavanje nekog drugog suigrača, kao što je to dvaput i učinio za prodor Josipa Juranovića protiv Brazila.

Najčešće je Modrić u trokutima s kolegama iz veznog reda, Mateom Kovačićem i Marcelom Brozovićem, koji također imaju nevjerojatnu količinu sigurnosti s loptom u nogama, ali nekad ti trokuti budu i drukčiji (npr. Modrić – Juranović – Pašalić ili Brozović – Gvardiol – Sosa).

Ta činjenica da vas Hrvatska nerijetko zna iznervirati s loptom u nogama kad možda želite i pritisnuti, zna izluditi velike momčadi, a Argentina, koja se voli braniti agresivno i temperamentno, mora pripaziti jer Luka Modrić i Mateo Kovačić su među najboljim veznim igračima svijeta u izbjegavanju pritiska driblingom ili dodavanjem čime si često stvore povoljne situacije.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content