Ovih 6 simptoma čest su znak nedostatka vitamina i minerala u organizmu, evo kojih

Nije tajna da je tajna općeg zdravlja pojedinca zdrava i uravnotežena prehrana. Namirnice koje unosimo u svoj organizam veliki su saveznici u borbi protiv bolesti i stanja koja nam mogu narušiti zdravlje.

Odgovor na pitanje jedemo li zdravo, kao i na ono unosimo li u organizam dovoljnu količinu vitamina i minerala je – vrlo vjerojatno ne. U tom slučaju naše tijelo će nam na to i ukazati kroz razne simptome.

Iako ih je mnogo, za vas smo izdvojili šest vrlo čestih simptoma nedostatka nutrijenata u organizmu te na koji način ih ublažiti.

„Nemirne“ noge

Poznat kao Ekbomov sindrom, sindrom nemirnih nogu posljedica je neurološkog stanja koje uzrokuje nelagodni osjećaj u nogama, kao i potrebu za kretanjem. Iako uzrok ove bolesti nije jasan, često je povezana s niskom razinom željeza u krvi.

Povećani unos hrane bogate željezom poput peradi i ribe, mahunarki i zelenog lisnatog povrća, te sjemenki i cjelovitih žitarica savjetuje se osobama koje pate od sindroma nemirnih nogu.

Krhki nokti

Zadatak biotina (poznatijeg kao vitamin B7) je pomoći tijelu hranu pretvoriti u energiju. Iako razni faktori mogu doprinijeti pucanju noktiju, upravo je nedostatak biotina jedan od čestih uzroka.

Odraslim osoba preporuka je unositi 30 mikrograma vitamina B7. To će se postići konzumiranjem hrane bogate biotinom kao što su, između ostalog, žumanjci, riba, meso, mliječni i orašasti plodovi, integralne žitarice, banane, špinat, brokula i cvjetača te batat.

Krvarenje desni

Osim što je antioksidans koji igra važnu ulogu u sprječavanju oštećivanja stanica, vitamin C je važan za imunitet i zacjeljivanje. S obzirom da ga naš organizam ne može proizvesti sam, potrebno ga je u organizam unositi hranom ili dodacima prehrani. Nedovoljan unos ovog vitamina dovodi do njegovog nedostatka, čiji je jedan od simptoma krvarenje desni.

Kako bi se to spriječilo, potrebno je svakodnevno konzumirati voće i povrće, odnosno dva komada povrća i tri do četiri porcije povrća.

Perut

Prehrana siromašna vitaminima može rezultirati i peruti. Ovo stanje kože, koje pogađa vlasište izaziva svrab i perutavu kožu, povezuje se s nedostatkom cinka, niacina (vitamin B3), riboflavina (vitamin B2) i piridoksina (vitamin B6).

Ovim vitaminima organizam se može obogatiti konzumiranjem hrane kao što su integralne žitarice i mliječni proizvodi, meso i riba, zeleno lisnato povrće i ono škrobno te orašasti plodovi.

Opadanje kose

Izuzev željeza i proteina, za zdravlje kose zaslužni su i niacin (vitamin B3) i biotin (vitamin B). Dok niacin poboljšava cirkulaciju krvi tjemena i time održava kosu jakom i zdravom, biotin potiče stvaranje keratina, prirodnog proteina od kojeg se sastoji kosa.

Orašasti plodovi i sjemenke, riba i kupusnjače poput brokule, cvjetače i prokulica.

Afte i ranice u kutovima usana

Bolne i neugodne promjene u ustima, kao što su afte i ranice u kutovima usana, povezane su s nedostatkom željeza, cinka i vitamina skupine B (niacin, riboflavin i B12).

Veliki saveznici u otklanjanju ovih problema usne šupljine su piletina, losos i tuna, rakovi i školjke te mahunarke, zeleno lisnato povrće i orašasti plodovi.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content