Poslodavci u turizmu u potrazi za radnicima: Prva postaja Osijek, slijede Bjelovar i Zagreb

Danas su u Osijeku otvoreni tradicionalni Dani poslova u turizmu. Šezdesetak poslodavaca pristiglo je u grad na Dravi gdje predstavljaju slobodna radna mjesta bilo da se radi o poslovima za stalno ili u sezoni, u hotelima, restoranima, turističkim agencijama, trgovinama ili drugim pozicijama vezanim za turizam.

Organizatori su Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Prema riječima ministra rada i mirovinskog sustava Marina Piletića Hrvatska se ozbiljno priprema za ovogodišnju turističku sezonu, koja bi prema sadašnjim pokazateljima trebala oboriti sve rekorde.

Piletić je na otvorenju skupa istaknuo kako očekuje da će ulazak Hrvatske u eurozonu i schengenski prostor potaknuti turistički promet, s obzirom da se 60 posto noćenja ostvaruje iz europodručja, a dvije trećine turista dolazi iz schengenskog prostora.

Podsjetio je i na novi Zakon o radu koji je na snazi od nove godine, a koji omogućuje sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme za stalne sezonce.
-To je novost i podrška turističkom sektoru, kako bi oni koji rade u turizmu dobili sigurnije radno mjesto te mogli planirati i imati dugotrajniji i kvalitetniji oblik zapošljavanja- rekao je Piletić.

Podsjetio je također i na prošlogodišnje fantastične brojke, kada je u kolovozu prošle godine na vrhuncu turističke sezone, u Hrvatskoj zabilježen rekordan broj od milijun i 645 tisuća zaposlenih, kao i rekordno nizak broj od 103 tisuće nezaposlenih, te je istaknuo kako se slični trendovi očekuju i na vrhuncu ovogodišnje sezone.

U budućnosti, rekao je, trebamo promišljati kako kvalitetnim i obrazovanim kadrovima koji su godinama u turizmu, dugoročno naći posao u Slavoniji, jer se u njoj može razvijati cjelogodišnji turizam, a ne sezonski.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je kako se u Osijeku okupilo oko 60 poslodavaca, te da ovakvi skupovi nisu namijenjeni samo nezaposlenim osobama, nego i učenicima viših razreda srednjih škola te studentima. U tu su svrhu omogućili i jednu mikro web stranicu s oglasima za sezonsko zapošljavanje gdje mogu svi ostali prijaviti potrebe za svojim radnicima, odnosno svi tražitelji zaposlenja mogu preko te stranice prijaviti se za rad u turističkoj sezoni.

-Sve to radimo radi aktiviranja što većeg broja domaćih radnika i njihovog povezivanja s poslodavcima iz turizma, kako bi na vrijeme mogli osigurati radnike za pripremu turističke sezone- dodao je Lončar rekavši kako se i kroz druge aktivnosti i obrazovanje nastoje promovirati zanimanja u turizmu pa je HZZ kroz mjere aktivne politike zapošljavanja u proteklih 4 do 5 godina obrazovao oko 23 000 osoba,od kojih je oko 13 000 za turistička zanimanja.

Istaknuo je bitnu ulogu zavoda u izdavanju radnih dozvola i dolaska stranih radnika, pri čemu u čim kraćem roku nastoji odgovoriti na potrebe poslodavaca.

-Prošle je godine izdano je oko 125 tisuća radnih dozvola, koje se najviše odnose na graditeljstvo i turizam, a sličan broj očekuje se i ove godine – rekao je Lončar.

Osijek je prva ovogodišnja postaja Dana poslova u turizmu, a slijede Bjelovar 27. siječnja i Zagreb 1. veljače.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content