Volite horore? Donosimo pet filmova inspiriranih stvarnim pričama

Voljeli ih ili izbjegavali u širokom luku, moramo priznati jedno – horor filmovi umjetnost su za sebe. Kao rezultat bogate mašte, često gledatelju daju osjećaj nelagode jer od nečega „običnog“ i svakodnevnog naprave nešto zastrašujuće. Ponekad, upotreba mašte nije ni potrebna.

Najstrašniji „hororci“ nisu oni nastali kao proizvod bogate mašte, već oni temeljeni na događajima koji su se zaista dogodili. Za vas smo izdvojili pet popularnih horor filmova koji su inspiraciju pronašli u životima stvarnih ljudi.

Prizivanje (The Conjuring, 2013.)

Čime je inspiriran: Supružnici Ed i Lorraine Warren istražitelji su paranormalnog. Dok je Lorraine tvrdila da od svoje sedme godine vidi aure oko ljudi, Ed je odrastajući u kući za koju vjeruje da je ukleta postao samouki demonolog. Zajedno su tijekom svoje karijere istražili preko 10.000 slučajeva. Jedan od njih je i onaj obitelji Perron, čija priča opsjednute kuće je tema filma Prizivanje.

The Amityville Horror (1979.)

Čime je inspiriran: U prosincu 1975. godine peteročlana obitelj Lutz doselila se u kuću na Long Islandu. Iako su prije kupnje kuće bili upoznati s informacijom da je godinu dana prije bila mjesto šesterostrukog ubojstva, odlučili su u njoj sviti svoje gnijezdo. Tvrdeći da ih terorizira paranormalno prisustvo, napustili su kuću nakon svega 28 dana. Iako sljedeći vlasnici kuće nisu „prijavili“ nikakve čudne pojave, priča obitelji Lutz nadahnula je velik broj filmova i knjiga.

Egzorcizam Emily Rose (The excorcism of Emily Rose, 2005.)

Čime je inspiriran: Kada je imala 16 godina, Njemici Anni Elisabeth Michel, poznatoj kao Anneliese, dijagnosticirana je epilepsija. S obzirom da joj lijekovi nisu znatno pomogli, njena obitelj pomoć je odlučila potražiti na drugim mjestima. Uz pomoć dvojice svećenika, na Anneliesi je tijekom godine dana izvedeno 67 obreda egzorcizma. Kao uzrok njene smrti navode se pothranjenost i dehidracija, a njenim roditelji, kao i svećenici, proglašeni su krivima za ubojstvo.

Strah u Ulici brijestova (A Nightmare on Elm Street, 1984.)

Čime je inspiriran: Prema riječima redatelja ovog kultnog horora, ideju za film dobio je nakon što je pročitao članak novina L.A. Times. Tema članka je bila obitelj koja je preživjela „polja smrti“ u Kambodži tijekom režima Crvenih Kmera. Iako je obitelj uspješno pobjegla u Sjedinjene Američke Države, horori koje su doživjeli došli su s njima. Maloljetnog sina su proganjale noćne more te bi, kako bi ih izbjegao, ostao budan danima u komadu. Kada je napokon zaspao, preminuo je u snu.

Teksaški masakr motornom pilom (The Texas Chainsaw Massacre, 1974.)

Čime je inspiriran: Film je baziran na Edwardu „Edu“ Geinu koji je pedesetih godina prošlog stoljeća živio u Wisconsinu. Tijekom 1957. godine otkriveno je da je ubio dvije žene i da je na uznemirujući način bio „fasciniran“ ljudskom taksidermijom.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content