Dan sigurnijeg interneta 2023: Novinarka i urednica Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica je nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje” koju joj je danas (utorak) u povodu 20. obljetnice Dana sigurnijeg interneta 2023.  u Zagrebu dodijelio Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za sigurniji Internet (CSI) i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka.

Svečanom proslavom u Osnovnoj školi Središće danas je obilježena 20. godina Dana sigurnijeg interneta, uzastopnog rada na kreiranju boljeg interneta za sve njegove korisnike, a osobito djecu. Ovaj Dan obilježava se na svjetskoj razini. 

Hrvatski Centar za sigurniji internet pripadnik je međunarodnih organizacija INHOPE i INSAFE koje svake godine ujedinjuju Centre za sigurniji internet na svjetskoj razini, kako bi obilježili ovaj izrazito važan Dan.

Centar je po prvi put dodijelio nagrade, priznanja simboličnog izgleda i naziva „Lajk“ onim pojedincima čiji rad stručnjaci Centra za sigurniji Internet i partner smatraju primjerom dobre prakse i koji su svojim djelovanjem potaknuli život u sigurnijem okruženju na mreži.

20230207 153751 scaled

Marija Lovrenc nagradu je primila za odgovorno izvještavanje u online svijetu. Stručnjaci su joj dodijelili nagradu pohvalivši predanost i profesionalnost u radu na serijalu istraživačkih priča „Pedofilija-bolest društva koja raste, a lijek se ne nazire“.

Riječ je o sveobuhvatnom istraživačkom projektu koji je stvoren uz potporu Agencije za elektroničke medije u domeni novinarske izvrsnosti, a u kojoj je kroz 12 zasebnih, a u isto vrijeme povezanih članaka, detaljno analiziran problem pedofilije u društvu, iz svih perspektiva; od sudova i policije, priče žrtava, zatvorskog sustava, stručnjaka iz domene zaštite djece, digitalnog prostora, liječnika.

Uz nju, nagrade su primili i Osnovna škola Središće ( Lajk za odgovornost – za promicanje odgovornosti u svim područjima obrazovanja), Marko Tolja (Lajk za digitalno odgovornog roditelja – javna ličnost koja se bavi aktualnom temom „sharetinga“), Domagoj Jakopović Ribafish (Lajk za promicanje odgovornosti na internetu – briga za mlade i svijet u kojem žive) te tvrtka A1 Hrvatska (Lajk za društveno odgovorno poslovanje – kao aktivni dugogodišnji partner Centra na aktualnim temama zaštite djece i promicanja njihove dobrobiti).  

-Primiti ovu nagradu iz ruku stručnjaka koji se bave zaštitom djece i žrtava ne samo u digitalnom, već i realnom okruženju za mene je ne samo velika čast, već i odgovornost.

Zahvaljujem posebno Centru za sigurniji internet, ravnatelju Tomislavu Ramljaku i svim stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek te svim suradnicima i izvorima  koji su mi kao novinarki ukazali povjerenje da kroz zajednički rad na serijalu otvorimo, analiziramo i prikažemo ovaj veliki problem u našem društvu i zajednički ponudimo rješenja za njega.

Centar je sigurna baza ne samo za sve žrtve u virtualnom i stvarnom svijetu, već i pokretač izvrsnih kvalitetnih inicijativa vezanih uz prevenciju, zaštitu i edukaciju koje se reflektiraju na cijelo društvo – istaknula je M. Lovrenc po primitku nagrade.

Posvetila ju je djeci – ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini te Srbiji, o kojima je bila riječ u serijalu, kao i svima onima koji kroz svoj osobni i profesionalni angažman stvaraju jedan bolji, sigurniji svijet. (www.icv.hr, eat) 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content