SERIJAL ISTRAŽIVAČKIH ČLANAKA “PEDOFILIJA – BOLEST DRUŠTVA KOJA RASTE, A LIJEK SE NE NAZIRE”

U srpnju ove godine pokrenuli smo serijal istraživačkih članaka na temu „Pedofilija – bolest društva koja raste, a lijek se ne nazire: Lokalna statistika, globalni problem”.

U serijalu se bavimo pitanjima aktualnih brojki i slabosti samog sustava. Otkrivat ćemo kako se s osuđenim seksualnim predatorima djece radi u zatvoru, ali i kako mogu “nestati” u društvu nakon što odrade zatvorsku kaznu.  

Saznat ćemo zašto su trajna opasnost za društvo i treba li nam kao zemlji javni registar pedofila. Pokazat ćemo kako seksualni predatori mogu prolaziti iz države u državu nekažnjeno ako ih sustav na vrijeme ne detektira.

Ujedno, ukazat ćemo kako se pedofili infiltriraju u grupe koje ih love, ali i dobiti svjedočanstvo pravog lovca na pedofile u digitalnom svijetu, na društvenim mrežama, kao i sudskog i psihijatrijskog vještaka koji će nam više reći o sadržaju koji seksualni predatori djece snimaju, dijele i koriste, odnosno više o karakteru seksualnih zlostavljača djece.

Na kraju, usporedit ćemo Hrvatsku i zemlje u okruženju, vidjeti koje zakonske mogućnosti možemo iskoristiti već danas i koje kvalitetnije zakonske prakse uključiti u naše zakone, kako bi se aktualna situacija promijenila.

Članci su objavljeni u okviru programa poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.

Članke iz serijala možete pročitati poveznicama na linkove:

1. ISTRAŽUJEMO Pedofilija – bolest društva koja raste, a lijek se ne nazire: Lokalna statistika, globalni problem

2. PRIJAVI, PA STREPI PONOVNO Ispovijest majke lavice koja je zbog muškarca koji je zlostavljao njenu djevojčicu digla cijelu regiju na noge

3. JAVNI REGISTAR PEDOFILA ZA MIRNIJI SAN? Ne, Hrvatska ne želi muškarca koji je silovao dijete od četiri godine trajno držati „na radaru“

4. „SPAVAČI“ KOJI SU ITEKAKO BUDNI Kako će pedofil istražiteljima ostaviti svoj trag na internetu?

5. PEDOFIL I UDRUGA ZA DJECU Otkrivamo: U tri godine 52 osuđena seksualna predatora djece odradila su dug društvu radom za opće dobro

6. PEDOFIL JEDNOM, PEDOFIL ZAUVIJEK Prof. dr. G. Arbanas: “Osuđeni silovatelj djeteta u većini slučajeva se ne kaje zbog onog što je napravio, a najviše se boji povratka u zatvor”

7. Ovako sustav nagrađuje one koji krše zakon: Umjesto jednog dana u zatvoru, moraju odraditi samo 2 sata rada za opće dobro!

8. Kosta Nikolić, “Levijatan” za čudovišta našeg doba: Mi smo stalno na mrežama, pedofili više nikad neće mirno spavati

9. Predsjednik virovitičke HVIDRA-e Mirko Poljanac: Status branitelja ne treba se koristiti kao olakotna okolnost na sudu, pogotovo za slučajeve silovanja i pedofilije. 

10. Otkrivamo: Tek jedan od pet pedofila prođe terapiju u zatvoru, s preostala četiri nitko neće raditi na kontroli nagona za djecom.

11. Pogled preko ograde: Što možemo učiniti da osuđeni pedofili do kraja života budu pod nadzorom i nikad više ne rade u vrtiću, školi i udruzi? 

12. PEDOFILI “EDUCIRANIJI” OD SUSTAVA: T. Ramljak: Potrebno je specijalizirati državne odvjetnike i suce za vezano za kaznena djela na štetu djece putem tehnologije.

(www.icv.hr, Marija Lovrenc, ilustracija: Pixabay.com)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content