Predavanjem “Kako droge djeluju i gdje se kriju opasnosti” nastavljena provedba programa “Zdrav za pet” u Virovitičko-podravskoj županiji

Danas (srijeda) je profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, održao predavanje o sredstvima ovisnosti pod nazivom “Kako droge djeluju i gdje se kriju opasnosti” za učenike prvog razreda Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači. Ovim je predavanjem nastavljeno s provedbom programa “Zdrav za pet” u Virovitičko-podravskoj županiji i u 2023. godini.

Program “Zdrav za pet” provodi se na nacionalnoj razini od 2013. godine, a ove godine zaokružit će se prvo desetljeće provedbe i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Radi se o preventivnom programu kojim se u formi predavanja i radionica za učenike nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih. Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da su aktivnosti koje se među njima provode dosljedne i kontinuirane kako bi bile i učinkovite. Stoga se već godinama ovaj program dosljedno provodi u Virovitičko-podravskoj županiji čime je ona jedna od malobrojnih županija koja je ostala ustrajna u njegovoj provedbi.

Uspješna provedba programa pokazatelj je također i dobre međusektorske suradnje utemeljene na “Protokolu međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji”, u Republici Hrvatskoj jedinstvenom modelu suradnje dionika u prevenciji i suzbijanju ovisnosti koji je još 2007. godine nastao u Virovitičko-podravskoj županiji i koji u mrežu suradnje povezuje sve dionike uključene u našoj županiji u borbu protiv ovisnosti.

Osim predavanja o štetnosti djelovanja droga koja se održavaju u prvom razredu srednjih škola, Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa školama i suradnicima provodi i predavanja u osmom razredu osnovnih škola i završnom razredu srednjih škola o štetnom djelovanju alkohola te radionice u drugom razredu srednjih škola o problematičnom i patološkom kockanju, a dinamika i opseg provedbe dogovaraju se sa svakom pojedinom školom.

Provedbu nacionalnog programa “Zdrav za pet” Zavod za javno zdravstvo nadopunjuje i provedbom vlastitih preventivnih programa i projekata usmjerenih prevenciji rizičnih ponašanja mladih, ali i odraslih, tako da su sve ove aktivnosti uklopljene u jedan cjeloviti okvir proaktivne skrbi o zdravlju naših građana.

4
foto: Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ

(www.icv.hr, sb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content