Prvo ovogodišnje usklađivanje: Zbog inflacije prosječne mirovine rastu za dvadesetak eura

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina iznosit će 5,44 posto nakon čega će prosječne mirovine porasti za dvadesetak eura – prenosi Večernji list

Državni zavod za statistiku objavio je danas (utorak) podatke o plaćama u 2022. godini koji pokazuju da je usporio rast plaća te su u drugom dijelu prošle godine bruto plaće porasle 2,5 posto u odnosu na prvi dio godine. U prosincu je prosječna plaća u Hrvatskoj bila 7.878 kuna neto.

Inflacija je u drugom dijelu godine prema prvom bila 6,7 posto, što prema formuli za usklađivanje mirovine donosi povišicu od 5,44 posto. U rujnu su, podsjećamo, mirovine porasle 6,18 posto. U travnju će stići i razlika za siječanj i veljaču, što će biti u prosjeku 60 eura više nego ovaj mjesec. U ovom je mjesecu već stigla povišica od 10 posto za obiteljske mirovine te tri posto za najniže mirovine.

Prosječna starosna mirovina iznosi 410 eura, a bez inozemnih osiguranika koji su dio staža odradili drugdje, najčešće u nekadašnjim republikama SFRJ, prosječna mirovina je 467 eura. Prosječna obiteljska mirovina isplaćena u veljači skočila je na 336 eura, a bez inozemnih osiguranika na 380 eura.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content